Международният технически панаир е най-важното изложение в България и Югоизточна Европа. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика, и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева по време на откриването на тазгодишното 70-о издание. То се провежда от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Пловдив с участието на фирми от 37 държави, пише Money.bg.

Общо 870 компании представят модерни разработки в машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.

Увеличава се броят на изложителите, които се завръщат - тази година са 54, а миналата бяха 50. Новите фирми са 100, както и на предишното издание. Това показва, че се появяват нови бизнеси, коментира д-р Иван Соколов по време на пресконференция преди официалното откриване на панаира. Другата тенденция е окрупняването и тя се вижда в браншовете, които се представят най-силно на изложението - машиностроене, строителство, електротехника и електроника, енергийна ефективност.

Тазгодишната програма включва и над 30 събития, по време на които ще бъде обърнато внимание на инструментите за финансиране по оперативни програми на ЕС и тяхното прилагане. Българската агенция за инвестиции организира кръгла маса за привличане на инвеститори в Южен Централен район.

За първи път се провежда и Европейски минен бизнес форум. Българската търговско-промишлена палата е подготвила семинари и безплатни консултации по различни проблеми на фирмената дейност. Друга инициатива - Дни на зелената енергия, включва 6 прояви, както и щанд за консултации.

Посетителите могат да се запознаят с добри практики, финансови инструменти, продукти и решения, намаляващи енергийните разходи. Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя Офис за технологичен трансфер и иновации в подкрепа на малките и средни предприятия, дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в Интернет епохата.

Гостите на панаира ще видят общо 30 новости, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. С иновациите е свързана и една от атракциите - шоу с роботи, което се прави за първи. Състезания с „умните машини" по сглобяване на кубчето „Рубик", демонстрации и прожекции на филми ще има всеки ден в палата 8.

По повод 70-ото юбилейно издание Международен панаир Пловдив намалява и цените на билетите. Билетът струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици - 2 лв., а карта за цялата седмица - 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват цена от 2 лева за входен талон.