В новия енергиен закон мина идеята на БСП в почивни дни да не се спира токът на неплатилите потребителите. Това ще облекчи българския потребител, коментира в кулоарите на НС енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея това, че съставът на регулатора ще се избира от НС по безспорен начин доказвало, че ще се гарантира независимостта на комисията. Няма по-голяма гаранция за неговата обективност от това, че комисарите ще бъдат избирани пряко от българския парламент, категорична е тя.

Днес трябва да се поздравим с това, което българският парламент направи, изтъкна още Теменужка Петкова. Промените, приети днес, според нея са изключително важни.

Ще бъдат извадени от енергийния микс тези топлоелектрически централи, които не произвеждат по-високо ефективен начин, обясни още енергийният министър.

Ел. енергията, която те произвеждат над квотата, досега се изкупуваше от ДКЕВР. С промените тази хипотеза отпада и те ще продават тази енергия на свободния пазар. Мярката няма да доведяла до проблеми за Топлофикация-София според министър Петкова.