Не по-малко от 1000 пенсионери ще бъдат изпратени на море до 20 октомври от социалното министерство.
Това увери министър Емилия Масларова в предаването на БТВ „Тази сутрин".

„Предложихме на пенсионерите да определят критерий, по който трябва да се определят почиващите", опроверга тя слуховете за отказване от идеята и се извини на възрастните хора за  „подигравките".

"Ние искаме да направим национален координационен комитет на пенсионерите. Има над 25-30 оферти и хората са готови да се включат в една социална програма, отбеляза социалната министърка.

По думите й в коалицията има категорично разбиране за бюджетния излишък. Социалният пакет е свързан с енергийните помощи и допълнителни 100 лв. с компенсация за поскъпването на потребителската кошница. Ще има и коледни добавки, обеща Масларова.

Възрастните хора в Европа има възможност да почиват за разлика от българските пенсионери.  Приемам, че за хората от големия бизнес социалното е далеч от тях, но социалното значи и "споделеност", коментира тя нападките срещу нея по отношение на идеята "пенсионери на море".

Предвиждаме да увеличим и гарантирания минимален доход до 2,10 лв., което е около 30% повече от сумата, която дава Световната банка, допълни тя.