Комисията в Народното събрание за промени в Конституцията прие промените в основния закон с 10 за и двама против.
Припомняме, преди лятната ваканция - след множество инфарктни консултации, предишният проект за промени бе оттеглен и внесен нов с подписите на 180 депутати, което позволява неговото приемане, ако подкрепата се запази и в пленарна зала.

Структурната реформа във ВСС няма да доведе до съществена промяна в работата на съдебната власт. Тази позиция изразиха от БСП за новия проект на промени в Конституцията.

Според Чавдар Георгиев има заплаха за независимостта на съдебната система с предлаганите изменения. Левицата остава категорично против и няма да подкрепи конституционните изменения.

Четин Казак припомни постигнатия консенсус в разгара на лятото, когато след драматични преговори се постигна нужното мнозинство, за да се случи промяната в Конституцията. ДПС остава зад постигнатите договорки, но все пак искат да се изчака тълкувателното решение на КС.
Припомняме, Конституционният съд е запитан по въпроса за разделянето на ВСС на две камари.

Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт изрази категоричната подкрепа на формацията. Не сме променили виждането си по отношение на предложенията, отчете и Данаил Кирилов от ГЕРБ. БДЦ ще подкрепи в цялост така внесения проект, заяви Явор Хайтов от БДЦ. Промените не трябвало да се отлагат, според него и реформата в съдебната власт трябва да се случат.
Днес ние даваме старта на така наречената съдебна реформа, убеден е Хайтов.

От АБВ изразиха притеснението си, че се бързало с разглеждането на „стария нов законопроект" преди произнасянето на Конституционния съд. АБВ изразяват принципната си позиция за проекта, но Лъчезар Никифоров днес обясни, че е упълномощен, че ще гласува против в комисията.

Съдебната система се нуждае от по-радикална реформа, се включи с коментар и генерал Атанас Атанасов от РБ.
Очаквано реформаторите са за промените. Според тях нужните реформи били орязани в компромисния проект на изменение в Конституцията. Обществото иска не да махаме, а да добавяме от конституционните промени, заяви и Димитър Делчев.

Припомняме, президентът Росен Плевнелиев остава на позицията, че предложените промени са в компетентността на настоящото Народно събрание и по същество не представляват промени във формата на държавно управление. Според държавния глава постигането на съгласие за разделянето на ВСС на две колегии при решаването на кадрови въпроси и засилването на ролята на Инспектората са важни стъпки към осъществяване на съдебната реформа. Съдебната реформа е стратегически въпрос за нашата държава и неоснователното й забавяне или нейният провал ще свият до абсолютен минимум доверието на гражданите, се казва в становището на президента.
Държавният глава изразява своята подкрепа и за това и Висшият адвокатски съвет да може да сезира Конституционния съд.

След заседанието на комисията Четин Казак отново подчерта, че се надява между първо и второ четене КС да се произнесе по поставеното му от депутатите питане. Не трябва да се правят самоцелно промени между първо и второ четене, изтъкна депутатът. Тъй като експерти имат съмнение дали изобщо питането до КС е допустимо, Казак обясни, че ако КС излезе със становище за недопустимост на депутатското питане, тогава партията щяла да мисли какъв ще е нейният ход.

Днешното гласуване от комисията за изменения в Конституцията според правосъдния министър Христо Иванов е една крачка в дългото пътуване към съдебната реформа.
Модернизацията на съдебната власт е усилие, което ще отнеме години, предупреди той. Това, което се случи днес е една добра новина, но предстои много работа, категоричен бе Иванов.

Обществото очаква по-видими промени, смята министърът на правосъдието по повод на заявките на депутатите, че между първо и второ четене може и да има предложения. Политическото време изтича, ние трябва да имаме някакви ясни резултати, изтъкна обаче той и припомни препоръките на Европейската комисия за промени в работата и ефективността на съдебната система.

Трябва да имаме убедителни структурни промени, категоричен бе той. Да не правим повече експерименти, за това настоя правосъдният министър по повод квотното разпределение на състава на ВСС.

Иначе - по повод сутрешния протест пред парламента, Христо Иванов иска да започне раздялата на съдебната власт с гнилите ябълки. Нашата задача е да създадем инструментариума, подчерта той.