Тодор Деянов, баща на изчезналия Съвестин Деянов, осъди държавата в лицето на Министерски съвет за претърпени неимуществени вреди, съобщи пресцентърът на СГС.

С решение на състав на Софийски градски съд на основание чл. 1, ал. 1 от Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани (ЗОДБПГ) държавата, в лицето на Министерски съвет, бе осъдена да заплати на Тодор Деянов сумата от 9995 лева обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 01. декември 2004 година.

Заведеното дело е срещу МС като колективен орган на управление на държавата (в частност Министерство на финансите, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето).

То е за отказ за съдействие и помощ за дете в риск - за нежелание да бъде платен от държавата фотороботът на сина му, изработен в САЩ и публикации за него в чужбина, "за обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени унижения, болки и страдания,изразили се в кошмар, безсилие, страх и несигурност, настъпил в резултат от бездействието на ответниците от 2001 година насам да предприемат мерки за издирване и спасение на Съвестин".

Съдът прецени, че "с бездействието си ответникът не е изпълнил задължението, установено както в Конституцията (чл. 47), така и в Конвенцията за правата на детето (чл. 7, 9,18), а именно - необходимо съдействие за оказване на помощ на родителите за нормалното отглеждане на техните деца. Т. е. налице е незаконно бездействие по смисъла на чл. 1, ал. 1 от ЗОДВПГ.