Специализирани транспортни машини пътуват от Шумен към Цани Гинчево, за да изведат от селото до МБАЛ Шумен двегодишно дете с гърчове от висока температура и възрастен мъж на хемодиализа.

Това съобщи кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш, цитиран от Радио Шумен. От тази сутрин няма ток в централната част на село Пет Могили, аварийни екипи отстраняват повредата.

Непроходими са всички междуселищни пътища в общината. До момента няма възможност за зареждане на хляб от Добрич, но магазините в общината са заредени добре с останалите стоки от първа необходимост, допълни Турхан Каракаш.

Родилка от силистренското село Богданци е била настанена в родилното отделение на Тутраканската болница, съобщиха от лечебното заведение. Предварителната информация беше, че се правят опити тя да бъде закарана в МБАЛ-Силистра, но лошите пътища наложили транспортирането й в Тутракан.

Друга родилка от Кайнарджа е била приета в много тежко състояние в силистренската болница. В момента състоянието и е стабилизирано след раждането със секцио. Тя има момче и лекарите от АГ-отделението продължават да я наблюдават.

В разградската болница също е била настанена една родилка от Голяма вода, която вече е родила, като след нея са приети още две жени, като едната от тях в момента ражда.

Директорът на лечебното заведение д-р Иван Петров, подчерта, че всички болни на хемодиализа от областта се извозват със съдействието на Гражданска защита и ще бъдат настанени в различните отделения, където има места за няколко дни.

В шуменската болница нощта е преминала сравнително спокойно, каза д-р Виктор Минчев, управител на лечебното заведение.

Над 50 души са били спасени през нощта от преспите в различни точки на Силистренско. Всички пътища са непроходими. 30 села са без ток. Продължава да вали и да навява, съобщава БНР.

Цяла нощ продължиха опитите на спасителните екипи да стигнат до две родилки в селата Средище и Богданци. И двете трябва да родят със секцио в болница. Областният управител Николай Димов е потърсил съдействие от колегите си в Русе и Варна.

Едната жена е родила момченце към 2 часа сутринта в силистренската болница. Другата родилка още пътува към болницата в Тутракан, придружена от медицински екип. Съдействие й оказва тежка техника на кооперацията в село Зафирово.

Пациентите на хемодиализа от Главиница и Тутракан все още не са транспортирани до областната болница защото и верижната машина на Гражданска защита не успява да се придвижи през огромните преспи.

Затруднено е придвижването на линейките заради усложнената метеорологична обстановка във Варна. Това каза директорът на Бърза помощ в града д-р Мая Рашева, цитирана от varna24.

Тя посочи, че за щастие през денонощието няма подадени сигнали за тежки инциденти в града и областта. Въпреки това усложнената метеорологична обстановка затруднява сериозно придвижването на линейки, особено в по-малките общини.

Два случая на пострадали заради падания са отслужили екипите на Бърза помощ през денонощието.