Аз имам предвид необходимите реформи, които са нужни за изкореняване на корупцията
              Дж. Буш

Българското правителство трябва да се справи с корупцията, защото когато някой инвестира в страната, очаква добра възвръщаемост и държавата да не се намесва, а да подпомага капиталовия поток.

Това заяви президентът Джордж Буш на съвместната си пресконференция с българския си колега Георги Първанов в Археологическия музей в столицата.
Преди това двамата държавни глави проведоха 90-минутен разговор в сградата на президентската администрация.

На брифинга българските журналисти засегнаха въпроси, свързани с медиците ни в либия, с визовия режим и двустранните икономически отношения.
Американските им колеги обаче поставяха въпроси единствено по вътрешно-политически проблеми за САЩ.

Когато вашият президент говори - продължи Буш по темата - за привличане на американски инвестиции, той говори за необходимите реформи, а аз имам предвид необходимите реформи, които са нужни за изкореняване на корупцията и за това българското правителство да процедира по прозрачен начин.
Американският президент допълни, че Георги Първанов е отдаден на тази кауза.  

Радвам се, че съм във вашата прекрасна страна.
Ние сме съюзници, споделяме общи ценности и вярваме в свободата.
Благодаря ви, че сте наш съюзник".
Такива бяха встъпителните думи на американският президент пред журналистите, като Буш подчерта прителските си отношения с българския президент, към който се обръщаше с „Георги", на което Първанов отвръщаше с „Джордж".

Американският президент благодари на българския народ за участието на страната ни в мироопазващите мисии в Ирак и Афганистан, като изказа съчувствието си  на семействата, които са загубили свои близки - те са в молитвите ми, заяви Буш.

Силно подкрепяме българските медици, трябва де им се позволи да се върнат в родината си
                  Дж.Буш 

Президентът Буш потвърди подкрепата на САЩ за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

„Силно подкрепяме българските медици, трябва де им се позволи да се върнат в родината си.
Ще продължим да го изясняваме пред Либия" - заяви Буш, като ангажира страната си с участие във фонда за подпомагане на заразените със СПИН деца.

От своя страна българският президент припомни, че е бил в Либия в болницата в Бенгази.
Говорил съм с родители и със заразени деца, и си давам сметка колко голяма е тяхната драма, колко много трябва да се направи - да се инвестира в тази болница, за да се облекчат техните мъки и това е ангажимент на цялата демократична световна общност - коментира Първанов.
Той допълни, че вярва че нашите приятели от САЩ и ЕС гледат на това като на дългосрочен ангажимент.

За нас това е дългосрочен ангажимент - ангажимент  и към пострадалите в Бенгази, и към страдащите не само в Либия, но и в цяла Африка, подчерта държавният ни глава. В тази връзка той припомни решението от срещата на Г-8 за отпускането на 60 милиона долара за борбата със СПИН в Африка.

Визовата система на САЩ е остаряла и се нуждае от реформиране
                Дж.Буш

По въпроса за отпадане на туристическите визи Джордж Буш изрази волята за промяна на режим за българи.
Той заяви че визовата система на САЩ е остаряла и се нуждае от реформиране, както и че работи по това да убеди Конгреса, че Америка трябва да се отнася към хората „с уважение и  справедиливост".

От своя страна Първанов изрази надежда в скоро време това да се случи и декларира, че България ще направи всичко необходимо, за да изпълни критериите по сигурността.

Джордж Буш отбеляза постигнатия от България напредък в прехода към свободно общество и изказа благодарност, че помагаме на другите да осъзнаят ценностите на свободното общество.
Той каза, че е впечатлен от прехода на България към пазарна икономика, че оценява извършените в страната реформи и изтъкна, че свидетелство за това е приемането на страната в ЕС.

Налице е рязка тенденция на увеличаване на стокообмена и на американските инвестиции в България, увеличава се и броят на американските туристи у нас
             Г.Първанов

Визитата на Джордж Буш е знакова. Тя е още едно силно доказателство, че взаимоотношенията между двете страни са най-добри за целия този век от установяването им досега" - посочи още в началото на изявлението си българският президент Георги Първанов.

Георги  Първанов обърна внимание на новата динамика в развитието на двустранните икономически отношения, като посочи че е налице рязка тенденция на увеличаване на стокообмена и на американските инвестиции в България, увеличава се и броят на американските туристи у нас.
Това обаче не е таванът, тъй като страните имат потенциал за по-активно сътрудничество, отбеляза българският президент.

Той изрази надежда чрез новосъздадената фондация „Америка за България" да бъдат подпомогнати усилията за по-пълното представяне на страната ни в САЩ.

По отношение на развитието на бизнес отношенията Георги Първанов препоръча подобряване на структурата на стокообмена и инвестициите.
Той е обърнал внимание в разговорите си с президента Буш върху възможностите за по-активно американско участие, както в големите енергийни проекти в България и на Балканите, така и в инфраструктурата, и отбранителната промишленост.

Първанов изрази увереност, че ще имаме подкрепата на президента Буш и на САЩ, за да постигнем по-бърза и по-пълна модернизация на въоръжените сили, за да можем ефективно да изпълняваме съюзническите си ангажименти.

В София Буш за пореден път подчерта позицията на САЩ по темата Косово 

В София Буш за пореден път подчерта позицията на САЩ по темата Косово. Времето за независимост е сега, отбеляза той, като отбеляза, че се е консултирал с президента Първанов и е получил ценни съвети от него:
Георги ми каза, че от една страна е независимостта на Косово, а от друга е Сърбия, която трябва да разбере своите перспективи като член на НАТО и ЕС.  

България може да е част от ПРО система със среден обхват
              Дж. Буш 

По въпроса за противоракетния щит американският президент поясни, че системата е предназначена за ракети с далечен обсег, които биха преминали над територията на България.
Понеже България не е част от щита, това не означава, че тя няма да е част от аналогична система със среден обсег, уточни Буш.

Той подчерта, че дискутираната и по време на срещата на Г-8 система за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия и че е изяснил това в разговора си с руския президент Владимир Путин, като му е заявил, че не  гледа на Русия като на враг.
Американският президент определи още веднъж идеята на Русия за съвместно използване на Габалинската противоракетна станция в Азербайджан  като интересна и че ще бъдат създадени ескпертни групи, които да  проучат възможностите.  

Георги Първанов заяви по този въпрос, че България би подкрепила всяко решение, което дава повече гаранции за сигурност, за неделимост на евроатлантическото пространство, решение, което е постигнато в диалог и прозрачност и което не е насочено срещу трета страна, в това число срещу Русия.
Той изтъкна важността на поддържане на добри отношения, както с Русия, така и със САЩ.
Аз съм приятел както с Джордж, така и с Владимир, илюстрира думите си Първанов.

Първанов посочи, че затова България поддържа активни отношения с Русия, когато става въпрос за големи енергийни проекти и каза, че самият той е предложил на президента Буш „по-отчетлив, по-категоричен, по-настойчив ангажимент" на американски фирми към енергийния сектор у нас.
Като примери посочи „Шеврон" - по отношение на Бургас-Александруполис, и „Амбо".
„Това е инвестиция в мира и сигурността в региона, това е геополитически принос", коментира Първанов.