В 17.59 часа в деловодството на Народното събрание е постъпила оставката на оглавяваното от министър-председателя на България Пламен Орешарски правителство, съобщиха от парламента.

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.
Това ще стане най-вероятно утре или най-късно в петък.

По този начин премиерът изпълнява ангажимента да подаде оставка до 25 юли, за да може парламентът да бъде разпуснат до 6 август, когато държавният глава ще назначи служебното правителство, което ще управлява до парламентарните избори на 5 октомври.

Депозираната оставка от Орешарски се случва на годишнината от "нощта на белия автобус" - един от пиковете на миналогодишните протести срещу кабинета.
Докато оставката е "влизала" в деловодството на парламента, пред МС се бяха събрали организирани от #ДАНСwithme граждани, които отбелязваха годишнината.

След като разбраха новината за дългоочакваната оставка, част от протестиращите гръмнаха бутилки с шампанско и натрошиха орехи, с което да покажат, че те са надвили Орешарски, а не той тях.

Най-вероятно утре в парламента кворум ще има, тъй като хората на Борисов обещаха да влезнат в пленарна зала единствено за гласуване оставката на кабинета.

Припомняме, дотук се стигна след изключително неубедителното представяне на БСП на евроизборите, след което партньорите им във властта - ДПС, обявиха, че искат избори през октомври.