Феновете и участниците на „София прайд" се събраха пред Паметника на Съветската армия. За разлика от предишни години хората са по-малко - няколкостотин, като организаторите преди дни заявиха, че очакват над 2000.

Този път зоната, където се събират хората и където след шествието ще е концертът, е оградена. Отвъд нея има сериозно полицейско присъствие, както и жандармеристи и конна полиция.

По алеята на градинката непрекъснато преминават полицейски коли.

До паметника се стига през пропускателен пункт, където стоят полицаи и представители на организаторите на прайда. Организаторите поставят на всеки от влизащите лилава гривна на ръката с обяснението, че е мярка за сигурност.

Любители фотографи се оплакаха, че не са ги допуснали. Обяснението, което им дали било: „Защото сте як и имате татуировка, а нямате журналистическа карта".

Сред дошлите при паметника има и посланици, включително американският посланик Джеймс Уорлик.

Всички сме равни пред Бога, всички сме деца на Бога и сме се събрали тук днес да отпразнуваме и честваме равноправието между всички хора", каза пред News.bg посланик Уорлик.

Тук сме се събрали да честваме това, че всички хора заслужават уважение и да се уважава тяхното достойнство, и да имат равни права, независимо кой си или кого обичаш, добави той.

Джеймс Уорлик каза, че трудно биха могли да се сравнят нещата и схващанията в две различни страни като България и САЩ.

Специално за България той подчерта: „Всъщност България се слави със своята толерантност и се слави с това, че отрича политиката на омраза и дискриминация.
За това е толкова важно да сме събрани тук днес, да демонстрираме, че наистина всички хора са равни
".

По график първо се проведе шествието, което мина по бул. „Васил Левски", наляво по бул. „Княз Александър Дондуков", по бул. „Цар Освободител" и обратно до паметника.

Транссексуалните и подкрепящите ги шестваха из центъра на София, плътно придружавани от полиция.

Парадът се предвождаше от огромен камион с открита платформа, украсен в пъстри тонове, който през цялото време беше дансинг за по-артистичните.

Сред участниците в парада беше и бебето Ясен, което е само на един месец и както разказа на развален български баща му - това е неговият израз на солидарност.

Много от хората развяваха пъстри флагчета с надпис: „Човешките права са моята гордост".

Един от участниците подскачаше с високо вдигнал плакат: „Мама знае, че съм тук".
На други от плакатите пишеше: „Някои хора са транс, преживейте го!; „Омразата не е семейна ценност".

Участващ в парада носеше плакат с призива: „Легализирайте гей браковете, искате да се оженя за дъщеря ви?".

Шествието мина без инциденти, като участниците се върнаха обратно при Паметника на Съветската армия и продължиха да се веселят.

В музикалната програма специално за тях участват Софи Маринова, Мария Илиева и други.

Малко преди началото на прайда от Атака внесоха известен смут, като имаше вероятност шествието да бъде посрещнато край паметника Левски от хора на Атака.

По-рано от централата на партията поискаха охрана на паметника от Фандъкова, защото имали данни, че участниците в прайда "готвят поругаване" на паметника.

Националистите обещаха те да охраняват монумента, ако кметството откаже. До това обаче не се стигна, поради плътния кордон жандармеристи, придружил прайда.