Чужденците от български произход да не представят доказателства за средствата за издръжка при издаване на статут за пребиваване в страната ни.
Тази стара разпоредба да се върне отново, предложи новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Борис Вангелов.

Той участва в днешното заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина.

Вангелов припомни, че през 2004 г. въпросната облагодетелстваща разпоредба е отпаднала и промяната ощетява хиляди хора.

Промяната от 2004 г. ощетява и сънародниците ни извън България, които учат в наши университети. Дълги години стипендията е била 90 лв., в момента тя е увеличена на 105 лв.
Те обаче не са достатъчни, тъй като между 40-80 лв. плащат студентите за общежитие и консумативи, в зависимост от сезона. 90% от тях имат доста нисък жизнен стандарт.
Налага се да започнат на работата, което обаче се отразява на изпитите и успеха им, съответно и на стипендията.

ДАБЧ предлагат стипендията да стане 150 лв., защото иначе студентите у нас са ощетени.

За първи път Борис Вангелов е прекрачил прага на агенцията в понеделник следобед. Той обаче е подготвил и изпратил на депутатите отчет за миналата година, план за новата и кратка презентация със стратегическите цели. Освен тях е изработена Концепция за развитие на дейността на ДАБЧ.

България има специална политика по отношение на неделните ни училища в чужбина, подчерта той.
Реализирането на националното представителство на българите зад граница е друга стъпка, която новият председател планира. В сега действащия Закон за българите в чужбина е предвиден Национален съвет за българите зад граница като държавен орган.
Изявени наши представители зад граница обаче споделяли, че не предпочитат такъв орган, а искат той да е изборен. Вангелов заяви, че има намерение да ги покани, за да разбере какво точно предпочитат.

За да реализира задачите си обаче, ДАБЧ не може да се справи сама, без подкрепа. Щабът й е доста малък - 25 души, а бюджетът на агенцията е намалял от 758 000 лв. на 642 000 лв.