По традиция последната събота от месец март се открива мотосезонът в България.

В различните градове основните организатори на събитието са големите местни клубове. Стотици се събраха и тази събота в центъра на София

В столицата стартът на мотосезонът  се организира от години от мотоклуб GENTLEMEN MC, със съдействието на всички софийски мотоклубове и Столична община. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова също дойде на площада пред столичния храм „Александър Невски", където се извършва водосвет на моторите.

От 12:00 шествието организирано и дисциплинирано потегля по маршрут: пл."Александър Невски", ул."Оборище", бул."В.Левски", бул."Цар Освободител", бул."Цариградско шосе", бул."П.Яворов", бул."Н.Вапцаров", бул."Черни връх", бул."България", резиденция "Бояна".

Мотористите са предвождани от камион-сцена, на който под жицата на рока на група "Обратен ефект", шествието ще пристигне пред резиденция "Бояна".

Около 14:00 започват състезания на скоростна отсечка в едното платно на околовръстния път. Очакват се състезания за най-бърз моторист в няколко класа според кубатурата, а също и за най-красив мотор.
Победителите във всяка категория ще получат 4 литорва туба Shell HELIX ULTRA 5W-40.

След откриването на мотосезона започват и съборите, които по график до есента запълват почти всеки един уикенд.

Традицията стана и срещата между представители на най-големите столични мотоклубове с началника на отдел "Пътна полиция" Тенчо Тенев. На съвместна пресконференция те призоваха всички участници в движението да спазват Закона за  движението по пътищата и да бъдат толерантни един към друг.