Президентът Росен Плевнелиев публикува на страницата на президентството ангажиментите и обещанията, поети по време на кандидат-президентската кампания. Първият от 40-те, а именно да ги оповести он-лайн чрез сайта на институцията, вече е изпълнен.

Новият президент на България обещава да назначава в администрацията на Президента компетентни, млади хора и непринадлежащи към ДС, както и да работи за провеждането на първия референдум на България по обществено значими въпроси.

Сред другите поети ангажименти са провеждане на дебати преди взимане на ключови решения, свързани с бъдещето на България, включително и за АЕЦ Белене, след като изпълнителната власт представи пред обществеността точни и ясни параметри и аргументи по проекта. Плевнелиев обещава и да отвори вратите на Президентството за гражданското общество, както и преди посещенията в страната да се организира "мобилна приемна" на президентската администрация за директен контакт с хората.

Държавният глава поема ангажименти и отстоява активно интересите на българите зад граница и да поддържа активен диалог с тях.