По 120 хиляди лева глоба ще трябва да платят трите топлоцентрали в комплекса "Марица-Изток" заради последното обгазяване на Гълъбово със серен диоксид.

Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, цитирани от БТВ.

Вчера в града беше обявено бедствено положение, защото опасната концентрация се задържа във въздуха общо 9 часа.

В сряда и четвъртък концентрацията на вредния газ достигна стойности до три пъти по-високи от допустимите училищата бяха затворени, а хората предупредени да не излизат.

Ситуацията показа, че системата за ранно предупреждение на населението на практика не действа.

Заместник-кметът на община Гълъбово Пламен Бараков обясни, че многократно са настоявали пред екоминистерството да бъдат променени методическите указания, при които се задейства системата.

До ден днешен, въпреки многобройните покани, министърът на околната среда и водите, зам.-министърът дори не е идвал. Общинският съвет е канил с писмо и парламентарната комисия за опазване на околната среда, никой дори не е благоволил да отговори на поканата, добави Бараков.

Пределната норма за съдържание на серен диоксид във въздуха е 350 микрограма на кубичен метър, заради указания на екоминистерството, обаче мерки се взимат едва, когато концентрацията премине 500 микрограма.

Населението се известява, едва след като замърсяването се задържи три поредни часа.

Засега решаването на проблема се изчерпва с налагане на глоби след поредното обгазяване. А днес показателите за серен диоксид във въздуха са в норма.