Финансовите министри от Еврозоната постигнаха споразумение за отпускане на следващия финансов транш за Гърция в размер на 34.4 милиарда евро, съобщи Евронюз.

Дългоочакваният и нужен финансов транш за Атина „ще се предостави най-рано следващата седмица", заяви ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Франс прес".

Юнкер говори на пресконференция, след като финансовите министри от Еврозоната постигнаха съгласие да отпуснат първия транш за Гърция в размер на 34.3 милиарда евро, който е част от финансовия пакет за балканската страна. Част от него трябваше да се предостави на Атина преди няколко месеца, но бе забавен заради изборите през лятото в страната и забавените икономически реформи.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви на пресконференцията, че Европейският съюз е „наясно с това колко е трудна ситуацията за гръцкия народ".

Няма лесни решения и реформите са трудни, добави той.

Сега ще бъде много важно да се запази инерцията с прилагането на реформите. Много бе постигнато, но много остава да се свърши", каза още той.

Международният валутен фонд и Еврозоната се съгласиха да отпуснат 43.7 милиона евро спасителен заем на четири вноски, за да може да избегне фалит, но при условия, че Атина проведе операция по обратно изкупуване на облигации, което направи през последната седмица.

Част от парите - 34.3 милиарда - са изключително необходими за рекапитализиране на гръцките банки, които участваха в предишната операция по "отписване" на друга част от дълга на страната.

Вчера Германия и Франция сигнализираха, че операцията по обратното изкупуване на облигациите е била тест за Гърция. Според двете страни операцията е „задоволителна", въпреки че ще струва повече, отколкото се очакваше.

Гърция съобщи, че е привлякла оферти на стойност 31.9 милиарда евро в схемата за изкупуване на дълг, обвързана с отпускането на следващия спасителен транш от ЕС и МВФ.

По-късно премиерът на Гърция Андонис Самарас приветства решението, заявявайки, че „Гърция отново е на крака. Саможертвата на гръцкия народ не е била напразна".

Солидарността на нашия съюз е жива. Напускането на Гърция е мъртво", добави той по време на разговори с консервативни партии в ЕС преди двудневната среща на върха на блока.

По-рано Меркел в реч пред Бундестага похвали реформените усилия на гръцкото правителство и поясни, че очаква финансовите министри от Еврозоната днес да одобрят предоставянето на нови заеми за Гърция.