Педагогиката изпреварва правото като по-желана специалност от страна на студентите. Това сочат данните от петото издание на рейтинговата система на Висшите училища в България за 2015 г., която Министерството на образованието и науката представи.

Добрата новина е, че намаляват студентите в направления като икономика, администрация и управление, туризъм и право, които традиционно бълват твърде много кадри. Същевременно са се увеличили обучаващите се по специалностите медицина, здравни грижи, стоматология, информатика и компютърни науки и педагогика.

В страната има 51 висши учебни заведения - 37 от тях са държавни, а 14 - частни. Към момента у нас се обучават 233 248 студенти. Повечето от тях, 196 591 студенти, се обучават в държавни ВУЗ-ове, а останалите в частни. В българските университети се обучават 10 545 чуждестранни студенти.

Запазва се тенденцията кандидат-студентите да са по-малко, отколкото местата. От система за оценка на качеството, рейтинговата система вече се превръща в инструмент за правене на политики, отбеляза зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

Класацията за университети с най-голям брой студенти оглавяват Софийският университет с 20 290 студенти, УНСС - 18 902 студенти, Пловдивския университет - 17 757 студенти, Варненския икономически университет - 11 107 студенти и Югозападния университет в Благоевград с 10 908 студенти.

Близо 25% от завършилите висшисти в България през последните 5 години не се осигуряват в страната. Част от тях може би са неактивни, а други са избрали да работят и да се осигуряват в чужбина. Средният осигурителен доход на завършилите е 925 лв. През първите 5 години след завършването си по-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - 47%.

Най-ниска безработица за поредна година се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело, а най-висока сред завършилите животновъдство, история и археология.

Зам.-министър Денков изтъкна, че по критериите за безработицата сред завършилите студенти все повече ще зависи финансирането на университетите.

Най-висок среден месечен облагаем доход получават специалистите по информатика и компютърни науки, които са възпитаници на СУ - над 3000 лв. Завършилите една и съща специалност, но в различни университети, получават различни доходи. В някои случаи разликата в заплащането надхвърля 4 пъти.

Среден месечен доход над 1000 лв. получават завършилите 13 специалности, сред които "Военно дело", "Информатика и компютърни науки", "Математика", "Металургия", "Обществено здраве" и др.

УНСС продължава да бъде основен производител на икономисти и да се ползва с най-висок престиж по отношение на кадрите в това направление.

Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет са трите висши училища, които могат да се похвалят с най-висок индекс на цитиране на научните публикации.
И тази година Софийският университет е лидер в 21 професионални направления.

Според Денков рейтинговата система трябва да стане инструмент за фирмите, които да си дадат по-ясна сметка откъде идват проблемите, когато кажат, че не получават специалисти, каквито търсят.