Националната астрономическа обсерватория „Рожен" е пред финансов колапс. По думите на учените, пари няма дори за сметките за ток и вода, съобщава Нова телевизия.

Те се опасяват, че обсерваторията ще спре работа, а изключително скъпата апаратура ще бъде загубена. Поставени на колене, те молят за дарения, с които да спасят базата.

Ако спешно не се намерят 264 000 лева, подобни туристически обиколки ще останат в историята. Ще спрат и научните изследвания на най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

Астрономите обаче не се оплакват. Свикнали са да живеят и работят при тези условия. Надяват се, че любители на звездите от цялата страна ще им помогнат с дарения да продължат научната си работа. Според феновете им обаче проблемът трябва да бъде разрешен от държавата.