Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай обвини украинското правителство, че ожесточава сраженията в източната част на страната нарочно, с цел да се заличат следите от самолетната катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му, Киев е в паника и се опитва да предотврати разкриването на истината зад трагедията. Действията на властите противоречат на обявеното намерение на украинския президент Петро Порошенко да бъде осигурена 40-километрова защитена зона, за да могат международните разследващи да си свършат работата.

Междувременно бе съобщено, че австралийският екип (Австралия даде 39 жертви при катастрофата) е прекратил работата си, тъй като и днес сраженията бяха ожесточени и се приближават опасно близо до тях. Холандските им колеги вече са пристигнали в Донецк, но също изчакват спиране на огъня, за да започнат работа. В Горловка загинаха най-малко 13 души, след това боевете са се пренесли в Шахтьорск, който се намира на около 12 км от мястото, където падна самолетът.

Последно бе решено холандското правителство да не изпраща военни, за да не усложни още повече ситуацията. Не е ясно дали и другите страни, участващи със свои разследващи, ще изпратят и въоръжени военни или полиция.