Лъчезар Иванов е отстранен от постовете му, заради две разработки в ДАНС, които са от повече от половин година и са свързани с далавери. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев.

Той поясни, че едната разработка е за далавери, осъществявани с предишния министър на здравеопазването Божидар Нанев, далавери свързани с фармацевтичната индустрия и покровителстване на групировки, източване на ДДС в областта на здравеопазването.

Втората разработка била за злоупотреби на десет депутати от ГЕРБ в различни сфери, каза Янев.

Той настоя първата разработка да бъде разсекретена и съобщи, че следващата седмица РЗС ще внесе искане до Комисията за контрол на ДАНС да я разсекрети.

Настояваме тя да стане публична и да спре демагогията за използване на специалните служби за политически цели, заяви Янев. За втората разработка той каза, че не може да бъде разсекретена, докато не завърши, но отказа да конкретизира кои са останалите 9 депутати.

Според Янев неслучайно Лъчезар Иванов е оставен депутат. По думите му неговото най-силно оръжие е депутатският имунитет.

Припомняме, бившият здравен министър Божидар Нанев подаде оставка заради скандал с доставката на ваксини и противогрипни препарати от компанията Рош. Нанев бе обвинен, че е ощетил държавата с милиони.