ДПС се отказва от гласове на предстоящите местни избори, ако това са на хора, които са посегнали на журналисти.
Това заяви на извънредна пресконференция лидерът на партията Лютви Местан. От движението веднага организираха брифинг във връзка с инцидента с журналисти в Самоков, бити от местните цигани.

"Не знам какви са политическите пристрастия на тези хора, но като председател на ДПС, от името на цялата партия заявявам - не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист", отсече Местан.

По думите му в България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналист, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото. "Когато става въпрос за принципи, за ДПС няма партиен интерес", се зарече лидерът на партията.

Именно заради това третите по сила в парламента обявиха, че членовете и симпатизантите на ДПС абсолютно категорично, безусловно, без всякакви уговорки осъждат покушението срещу журналисти. "Настояваме разследващите органи много бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона", поиска Местан.

ДПС лидерът коментира и появилата се информация, че сред участниците в инцидента има и регистриран кандидат за съветник от листата на ДПС, като обяви, че от партията очакват информация от разследващите органи дали той е участвал в покушението.

"Ако се окаже, че той има каквото и да е отношение към този инцидент, пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС", се закани Местан и поясни, че дори и да не се откаже въпросният кандидат, то при евентуалното му избиране, от партията няма да го припознаят като техен общински съветник.