Съветът за сигурност на ООН се обяви за незабавно, пълно и независимо разследване на причината за катастрофата на малайзийския самолет с 300 души на борда.

Американските спецслужби потвърдиха, че малайзийският „Боинг", който падна в украинска територия, е бил свален от ракета „земя-въздух", но не е сигурно откъде е изстреляна ракетата. "Асошиейтед прес" цитира Антон Герашченко, съветник в Министерството на отбраната в Киев, според когото самолетът е бил свален със зенитна ракета "Бук". По-рано журналисти на агенцията са видели установка от същия вид край населеното място Снежное, разположено в близост до град Торез, намиращ се в близост до мястото на падане на Боинга.

Точно това, според Съвета за сигурност, трябва да бъде изяснено.

Агенциите съобщават, че представителите на САЩ и Русия са имали очаквани разногласия около гласуването.

Руският представител Виталий Чуркин е запитал защо Украйна е позволила пътнически самолет да прелети над район, в който се води война. Според него, това трябва да се разследва, защото е било част от отговорностите на държавата. Американският представител Саманта Пауър пък заяви, че за момента не може да се изключи руско "участие" в свалянето на самолета, тъй като САЩ разполагат с данни, според които ракетата е била изстреляна от позициите на проруските сепаратисти, а Москва ги снабдява с оръжие. Сепаратистите, заяви тя, вече са сваляли военни самолети, а след катастрофата с малайзийския, е имало техни съобщения в социалните мрежи, които по-късно са били изтрити.

Украинският президент Петро Порошенко заяви по-рано, че трагедията с малайзийския Боинг в Източна Украйна е терористичен акт, а от самопровъзгласилата се Донецка народна република отрекоха сепаратистите да разполагат с въоръжение, способно да свали самолет, летящ на 10 км височина. Техните зенитно-ракетни комплекси имали обхват 3 хил. метра. Самолетът е свален от украинска страна, обявиха от ДНР.

По-късно бе съобщено, че на екипа на ОССЕ не е била дадена възможност да направи пълен оглед на мястото на катастрофата край Донецк. Те съобщават, че са били "посрещнати" от въоръжени мъже, които са се държали грубо и непрофесионално, а някои от тях дори са били във видимо нетрезво състояние. Не е бил предоставен пълен достъп до останките от самолета, а екипът работи по този начин, разказват членовете му.

Това бе остро критикувано от САЩ, в изявление на говорителя на Държавния департамент Джен Псаки, която допълва, че ще бъде изпратен екип на ФБР, който да помогне в разследването. Не се уточнява обаче кога точно ще замине той.

Свое разследване ще проведе и Белгия, която даде и свои жертви в катастрофата.

Публикуван бе списък с имената и националностите на повечето жертви от катастрофата на боинга. Според данните, загинали са 154 холандци, 43 малайзийци, 27 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци, 4 белгийци, 4 германци, 3 филипинци, един американец един канадец. Все още няма потвърдена информация за 41 от пътниците.

Някои са били разпознати по намерените им паспорти, а за други са послужили съобщенията на техни роднини, които са ги издирвали. Съобщава се, че сред пътувалите е имало около 80 деца, сред които най-малкото е било на 8 години.