Бременна в осмия месец украинка няма право на лекарска помощ в България, алармира БНТ. Част от пребиваващите в България чужденци, които не са граждани на страни-членки на Евросъюза нямат здравноосигурителни права вече три месеца.

Причината е в поправка на закона за здравното осигуряване, влязла в сила на 1 януари 2007.

Елена Клущук е украинка. През август миналата година се омъжва за българин в Смолян. Получава статут на продължително пребиваваща в България и лична карта на чужденец. Както си му е редът, след сватбата идва още една добра вест. Елена разбира, че й предстои да става майка. Внася необходимите осигуровки, избира личен лекар и започват редовните консултации за бременни. Всичко излежда наред, до януари, когато вратите на медицинските заведения се оказват затворени за бъдещата майка.

"Първо отидох в РЗОК, където ми отговориха, че нямам право да бъда осигурена, и също и да работя. След това отидох и в общината, където също ми отговориха така... До София се обаждах в Министерството на здравеопазването и те ме пратиха пак тук, където живея. Също така и в НОИ, и там същото ми отговориха, и в Здравната каса и нищо - никакъв резултат", оплака се Елена Клущук.

В Здравната каса обясниха, че до миналата година всички чужденци, които са били със статут дългосрочно или постоянно пребиваващи в България са имали правата да се осигуряват по нашите закони.

"Естествено. Тя след като внесе осигуровките става задължително здравноосигурено лице. Но това трябва да се извърши в НАП, където ще й обяснят какви вноски дължи, на колко пъти трябва даги плати и каква е цялата процедура", поясни д-р Кузман Гелов - директор на РЗОК-Смолян.

Оказва се обаче, че приходната администрация не може да вземе пари за здравни осигуровки на Елена. Промяна в закона за Здравното осигуряване разделя чужденците на две - постоянно прибиваващи и такива със статут на продължителен престой в България.

"Продължителното пребиваване е друг вид дългосрочно пребиваване и лицата с дългосрочно пребиваване излизат извън кръга на задължително осигурените по българското законодателство", каза Светлана Стоянова - експерт в НАП.

Така поправка само на една дума извежда от кръга на осигурените доста хора.

"Предстои ми едно раждане през май и спрях да ходя на прегледи, защото не съм осигурена и всеки гинеколог казва толкова, колкото иска", допълва Елена.

"Просто, единственият вариант, по който може да се осигуряват лицата, това е да се възползват от услугите на доброволното здравно осигуряване", уточни Светлана Стоянова.

Здравно неосигурени се оказват дори мениджъри на големи чужди компании, работещи в България. Все още не може да се сметне колко пари е загубила Здравната каса след промените в закона.