Т.нар. цифрово слабоумие налегна жителите на Южна Корея, отчетоха лекари, като броят на застрашените от тази болест стремително нараства. Явлението идва вследствие на прекомерната зависимост от електронни устройства, съобщи technews.bg.

При тези хора се наблюдават проблеми със социалната адаптация, а паметта на тези хора не е способна да задържа информацията.

Според корейските лекари с всяка изминала година ситуацията се влошава, тъй като нараства броят на децата и младежите на възраст от 10 до 19 години, които активно използват смартфони повече от седем часа на ден. През 2012 година те са били 11,4% от всички, докато сега делът им достига 18,4%.

Потребителите на смартфони в Южна Корея са 67% от всички мобилни абонати, като по този показател страната е на първо място в света. Над 64% от подрастващите ползват умни телефони, което е ръст от 21,5% спрямо предходната година.

При използване на смартфони се задейства само едното полукълбо на мозъка - лявото, а дясното почти бездейства, обяснява проблема специалист от медицинския център в Сеул.