Надявам се, че преразходът в НЗОК ще бъде минимален, а изходът е по-бързо приемане на законовите условия, които променят начина на харчене и финансиране на системата.

Това заяви пред журналисти здравният министър д-р Петър Москов, който присъства на Петия конгрес на пациентските организации. Целта на екипа на касата и този на министерството е евентуален преразход в рамките на около 30 млн. лв.

Преди дни обаче шефът на касата д-р Глинка Комитов обяви, че преразходът може да е над 290 млн. лева.

Възможните варианти на масата за преговори ще са това да се случи чрез намаляване остойностяването на клинични пътеки или изнасяне на дейности от болнична в доболничната помощ. "До момента касата пунктуално отговаря на всички мотивирани искания на лечебните заведения за несъответствие в началните заложени лимити във връзка с нови дейности на новооткрити структури", коментира Москов, допълвайки, че това не може да бъде изцяло и на 100% задоволено навсякъде.

На въпрос кога болниците ще започнат да съкращават административен персонал, Москов отговори категорично: "От момента, в който ще искат лекарите да остават вместо администрацията". А също и от следващата година, когато от финансирането от НЗОК ще се взима само за лечението на хората и за възнаграждение на медицинския персонал.

Министър Москов обаче изтъкна, че разговорът за намаляване на администрацията няма общо с реформата.

Във връзка с идеята със здравни вноски да се плащат само заплати на лекари и медицински услуги, Москов каза, че правят точен разчет с финансовото министерство, който ще получи законова база в края на годината. Това означава за собствеността да се грижи собственикът, а нашите здрави вноски да отиват за лечение и за заплати на преките медицински лица, ангажирани с лечението ни.

Всяка сума, влизаща в системата на здравеопазване, трябва да е публична, било то през солидарния фонд, било през доброволния фонд, категоричен е министър Москов. Плащане на ръка нито има смисъл, нито дава гаранция че срещу това получавате нещо реално, предупреди той.

Част от промените за допълнителния пакет целят именно изсветляване - за да знаят хората какво получават срещу допълнително плащане.

150-200 млн. лв. приходи от акциза за вредни храни, прогнозира здравният министър Петър Москов. Практически законопроектът за вредните храни е готов, но обмислят кога да го пуснат за публично обсъждане. Москов уточни, че не става въпрос за облагане на продукти от първа необходимост, а за такива с доказана сол, захар, трансмастни киселини и кофеин. Приходите от данъка ще бъдат използвани за профилактична дейност и превенция.

Идеята на здравния министър е тези продукти да бъдат маркирани и да има публична яснота, че са вредни.

Междувременно стана ясно, че идеята на Москов роми да работят в спешната помощ и това да възпрепятства насилието върху лекари, има развитие. Една от организациите, част от Националната пациентска организация е на роми. Те провеждат курсове за лекарски асистенти. Част от тях са назначени в спешни приемни отделения на болници, каза министър Москов.

Дълбока заблуда е, че ние сме предложили непременно да се намалят цените на пътеките (криничните, б.р.). Това каза междувременно пред журналисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров, който се присъедини към конференцията на пациентските организации.

В договора за цени и обеми, който е подписан от Надзорния съвет на касата и от УС на Българския лекарски съюз, било предвидено да се правят анализи на тримесечие и евентуално по реда на нерегламентираните пътеки да се коригират цените.

"Ние като оперативно ръководство сме направили анализ на дейностите, което показва, че ако не се използват други механизми при тези темпове на растеж, следва да се намалят цените, с около 13%, за да влезе касата в бюджета", обясни Петров. Това обаче е само предложение, което, по думите му, не се знае дали ще бъде прието от лекарския съюз.

"Ясно е, че лекарският съюз няма да приеме това нещо", посочи Петров, допълвайки, че това личи от изявленията им.

Касата предлага няколко възможности да се въздейства за намаляване на дефицита. Първата е да се използват евентуално надсъбрани приходи в приходната част на бюджета. Те могат да отидат за тези плащания за болничната помощ и лекарствата.

Вторият вариант е в средата на годината да се направи опит, някои дейности от болниците да се изнесат в доболничната помощ. Петров даде за пример лъчетерапията, която може да се изнесе.

"Ако лекарският съюз не подкрепи нашите предложени мерки, ще търсим други варианти", посочи подуправителят на НЗОК и допълни, че касата изпълнява само аналитичната част.

Мерки за затягане на контрола в болниците щяло да има, когато се увеличат функциите на касата. В момента касата била с почти вързани ръце и не можела да упражнява пряк контрол над болниците, а само последващ.

Според него затова санкциите за дребни, документални, неумишлени грешки спрямо болниците трябва да бъдат махнати, но да бъдат увеличени значително санкциите за отчитането на неизвършена дейност.