Приоритет за Министерство на образованието и науката (МОН) ще е началото на учебната година. Това стана ясно по време на пресконференция на просветния министър доц. Румяна Коларова. Това ще е най-значимото събитие в нашия кратък мандат, подчерта тя.

Стана ясно, че са забавени обществените поръчки за ремонт на училищата. Първите поръчки са стартирали в началото на юли. Назначили сме проверка за част от процедурите, защото те може би са в нарушение с действащото законодателство, каза министър Румяна Коларова.

Прави се анализ и до седмица се очаква резултат как са възлагани поръчките и как ще стартира учебната година.

5 училищни автобуса в Бяла Слатина са неизползваеми заради наводненията. Има пострадали училища в Добрич, в села във Великотърновско, детски градини.

Министър Коларова обаче бе категорична - никъде учебната година няма да закъснее. Там, където са наводнени първите етажи, учебният процес може да се провежда на горните етажи.

Трябва да се работи и по новоприетия закон за професионалното образование и по-точно нужния норматив, за да се прилага законът. Трябва да бъдат изготвени 4 наредби, поясни министър Коларова.

Друга важна задача за МОН е работата по оперативната програма за наука и интелигентен растеж. Предстои да бъде изпратен в Европейската комисия (ЕК) коригиран вариант на програмата.

Не трябва да подценяваме работата по стратегията за висше образование, подчерта Румяна Коларова. Стана ясно, че МОН ще я актуализира. Към 1 октомври тази стратегия трябва да влезе в МС, да има ясно становище по нея и да „се завещае" на следващия редовен парламент.

Проблем пред образователното ведомство се оказва актуализацията на НЗОК. Припомняме, кабинетът „Орешарски" даде 225 милиона лева на касата, като парите са от съкращаване на разходите на министерствата.

Около 19 милиона лева трябва да бъдат съкратени от бюджета на МОН, поясни просветният министър. Това наистина е сериозен проблем, с който сме амбицирани да се справим, каза Коларова.

Това съкращаване в парите на МОН няма да се отрази на обучението и на качеството му.

Министерството не би могло да понесе големи съкращения на бюджета, подчерта просветният министър. Коларова ще се срещне с вицепремиера Йордан Христосков, за да обсъдят проблемите с бюджета.

108 назначения и преназначения са направени в МОН за последните 2 месеца на кабинета „Орешарски". От 3 до 5 пъти някои хора са преназначавани, за да им се намери точната и сигурна позиция. Румяна Коларова също като премиера си Близнашки увери, че няма да подхожда реваншистки в действията си начело на ведомството.

Тя представи екипа, с който ще работи. Трима заместник-министри ще има служебният просветен министър Румяна Коларова.

Ваня Кастрева ще отговаря за училищното образование, Николай Ненков е с ресор Оперативната програма „Наука", а Валери Младенов ще отговаря за висшето образование и науката.

Стойчо Стойчев е назначен за началник на политическия кабинет на министър Коларова, а Красимир Вълчев за главен секретар.