Турция е изпратила стотици бежанци обратно в Сирия след сблъсъци с турската военна полиция в бежански лагер до границата. Бежанците са протестирали срещу предоставяните условия на живот, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е първата масова депортация от началото на конфликта.
Бежанците са хвърляли камъни към служители на военна полиция, а те от своя страна са използвали сълзотворен газ и водно оръдие да разпръснат протестиращите в бежанския лагер Сюлейман шах, близо до град Акчакале.

Тези хора бяха замесени в сблъсъка вчера, те са засечени от охранителните камери в лагера", каза представител от лагера за Ройтерс. „Между 600 и 700 са били депортирани. Охранителните сили все още разглеждат кадрите и ако забележат още, ще ги депортират", добави представителят.

Друг турски официален представител в региона подчерта, че около 400 сирийци са върнати в Сирия. Но представител от турското правителство в Анкара опроверга информацията за депортирани сирийци, пояснявайки, че би било в противоречие с нареждането на Турция да предостави временно убежище на сирийските бежанци.

Никой не е депортиран или изгонен в Сирия против волята му", каза правителственият източник, допълвайки, че около 60 сирийци са решили да се върнат в Сирия.

99.9% от сирийците тук знаят и виждат тези сирийци като провокатори, подчерта той.

Лагерите в Турция в по-голямата си част имат електричество, отопление, предоставя се храна по три пъти на ден - по-добри условия от другите лагери в съседните на Сирия страни, отбелязва Ройтерс.

Междувременно сирийската държавна телевизия съобщи, че няколко мини са ударили кампуса на Университета в Дамаск.

Информационните агенции съобщава, че 12 души са загинали, а ранените са 20.