Израелски командоси започнаха сухопътна операция в северната част на Ивицата Газа, съобщават световните медии, позовавайки се на информация от израелското обществено радио. Сухоземната операция е първата, откакто започна офанзивата срещу „Хамас". Израелските сили нахлули в база за изстрелване на ракети с далечен обсег.

От групировката потвърждават, че е имало престрелка между палестински бойци и израелски командоси по време на нападение в Ивицата Газа в неделя.

Това е първата подобна престрелка от началото на шестдневната израелска офанзива на територията, насочена към спиране на палестинския ракетен обстрел.

Израелските сили са атакували база за изстрелване на ракети с далечен обсег в северната част на Ивицата Газа, когато срещу тях бил открит огън, се посочва в съобщение на армията. Командосите отговорили на огъня. При престрелката леко са ранени четирима войници.

"Хамас" твърди, че бойците й са стреляли по израелските сили, за да предпазят базата.

Израел заявява, че сухопътната операция в Газа остава като опция и вече са мобилизирани около 20 000 резервисти. Повечето атаки досега обаче са били от въздуха. Ударени са 1200 обекта на територията.

Ислямистката групировка „Хамас" е изстреляла стотици ракети в Израел.

Сирени огласяваха през цялата нощ Израел, сигнализирайки жителите да отидат на безопасно място.

Междувременно Съветът за сигурност към ООН се обяви за спиране на огъня.