Столичният кмет Бойко Борисов положи клетва като градоначалник на церемония в Столичния общински съвет.
По време на церемонията развълнувана гражданка му връчи питка.

Клетва положиха и новите общински съветници, районни кметове, кметове на кметства.
По традиция заседанието се води от най-възрастния общински съветник - в случая дама - доцент Лилянда Еленкова, общински съветник от ГЕРБ.

След тайно гласуване за председател на СОС бе избран Андрей Иванов от ГЕРБ. Той спечели подкрепата на 34 гласа.

Опонента му - Георги Кадиев от БСП получи 16 гласа.

След избора Андрей Иванов заяви, че самият той е изненадан и поиска от медиите да му дадат не 800, а 80 дни, за да може компетентно да се отнесе към поставените въпроси.
За заместник-председатели бяха избрани Орлин Иванов от ГЕРБ, Мартин Заимов от Алианс за София, Христофор Христов от групата на БСП.

Борисов:
Политиката беше до изборите, затова имаше един месец кампания - всеки да изговори онова, което има нужда. Сега хората вече не се интересуват от политика, искат решаване на проблемите.

Междувременно в почивката Мартин Заимов изрази пред журналисти своя протест срещу начина, по който са проведени местните избори и по който е избрана управата на столичната община.

По думите му, е това избиране е срамно, имайки предвид опорочаването на изборите.

Докато председателката на общинската избирателна комисия Дияна Зулчева представяше избранниците, Заимов започва да тропа по банката, което бе последвано от колегите му от ДСБ.

Срамувам се от това, че съм общински съветник, избран в най-опорочените избори от 1990 година насам, заяви Заимов.

Той добави, че не само той е в трудна ситуация, а и всички, които смятат избора за срамен.
Заимов посочи още и самата Зулчева като повод за протеста му.

Ако има някой, когото наистина не харесвам, това е госпожа Зулчева - председателката на ОИК.
Тя е изключително некомпетентна, няма доказателства, но подозирам, че е и непочтена,
каза още Заимов.

Маритн Заимов:
Администрацията на Борисов няма необходимите умения, но каквото зависи от нас, софиянци да живят по-добре, ще го направим.
 

След като стана ясен изборът на новия председател на СОС, столичният кмет Бойко Борисов изрази съжаление, че не се е осъществило желанието му Владимир Кисьов да остане председател на Столичния общинския съвет. Според него, за това не е било постигнано нужното съгласие.

От своя страна Андрей Иванов заяви, че ще се опита да гарантира изпълнението на всички обещания за открито управление и отговорно управление и да осигури изпълнението на програмата за открито управление на партия ГЕРБ.

Предстои ни тежка работа, имаме най-вероятно да променяме нормативната база, да определяме принципите, по които ще работим, каза Иванов и допълни, че ще разчита на работа с всички групи от СОС.