Икономическият министър Трайчо Трайков е доволен, че премиерът Бойко Борисов се е вслушал в съвета му да не се облага с акциз метанът и газът. Вчера рано сутринта двамата са разговаряли по темата.

Министърът призна, че ще има известни загуби за бюджета от отлагането на мярката, предложена от финансовия министър Симеон Дянков. "Бюджетът ще пропусне някаква сума, но в крайна сметка бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт", изтъкна Трайков.

Симеон Дянков обяви в Русе, че след разговор с премиера е оттеглил предложението си за вдигане акциза на газа и метана.



"В момента природният газ в България е важен за Топлофикациите, което е директно свързано с развитието на топлофикационния сектор, за битовата газификация и за предприятията, които го ползват като суровина", подчерта министър Трайков.

"Смятам, че в този момент не беше редно да се слага акциз", категоричен е той.

Според министър Трайков облагането с акциз на метана и природния газ трябва да се отлага максимално във времето. Според него колкото и да се отложи във времето мярката, тя няма да доведе до шоково поскъпване на цената на метана и газа.

"Акцизът винаги ще бъде с един размер, дали ще го въведем сега или след 2, или 3 години, въздействието винаги ще е едно и също", обясни министърът на икономиката.

Икономическият министър Трайчо Трайков се похвали, че страната ни се бори в момента за един изключително важен проект.

Чужда компания иска да разкрие Европейски център за обучени на пилоти, като се конкурираме с друга държава. Министърът не пожела да разкрие повече подробности, но е убеден, че ще успеем да се преборим за проекта.

Трайчо Трайков е доволен и от размера на инвестициите в България. "Тази година инвестициите в промишленост, енергетика, комуникации, високи технологии, транспорт са сравними с миналогодишните и са повече от инвестициите в тези сектори от 2009, 2008 и 2005", подчерта той.

Това са инвестициите, които ние искаме, допълни Трайчо Трайков.

По думите му големите инвестиции в предишни години са били основно в недвижимости. На прав път сме в моделите на развитие на икономиката, смята още министърът на икономиката.

Той е доволен и от размера на германските инвестиции. За последните 15 години те възлизат на 2,7 милиарда евро.

По думите на Трайков България е и в тройката на предпочитаните инвестиционни дестинации за влагане на средства в IT- комуникации, автомобилни компоненти и транспортна техника.

На официална церемония в Министерството на икономиката министър Трайчо Трайков връчи на "Луфтханза Техник София" сертификат за инвестиция клас А.

Сертификатът се дава за инвестиционния проект "Реконструкция и разширение на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София".

Берг Фрекман от "Луфтханза Техник" изрази задоволството си, че компанията за втори път получава подобен сертификат. Първият им е връчен през 2008. Много се гордеем с това, подчерта той.

Като германски инвеститор от 2008 се чувстваме много добре тук, категоричен е Берг Фрекман. Чувстваме широката подкрепа на българското правителство, добави той.

Общата стойност на инвестицията на компанията е в размер на 25,4 млн. Лева, като се очква да бъдат разкрити близо 200 нови работни места. Ние разширяваме инвестиционните си планове в България, каза Берг Фрекман. Компанията, по думите му, планира да изгради още едно съоръжение като сега съществуващото на летище София.

Той е изключително доволен от работата си с инвестиционната агенция на България, която според него е много важна институция. Без нея нямаше да сме тук, подчерта Берг Фрекман.