Общият брой на напусналите за периода от 2000 г. до 2007 г. е 581 души, или 32% от щатния състав.

Това е записано в доклада на Сметната палата за дейността на БАН в областта на физическите и химическите науки за периода 2005-2006г.

Според д-р Евгения Пенкова, която е участвала в изготянето на доклада, причината за големия процент напуснали е основно ниското заплащане на труда на научните работници и специалисти в системата на БАН.

„Възрастовата структура на научните работници в рамките на БАН не е особено благоприятна.
Висок е относителният дял на научните работници във възрастовата група между 56-60 години и над 60 години, а тези до 35-годишна възраст са под 10%." е записано още в доклада.

През одитирания период заетият персонал в областта на физическите науки през 2005 г. е 971 души, в т.ч. учените са 493, през 2006 г. заетият персонал е 972  души, в т.ч. учените са 511.

Заетият персонал на бюджетна издръжка в БАН в края на 2005 г. е бил 7939 души, а през 2006 г. - 7912 души, т.е  с 27 бройки по-малко.

Приетите докторанти в научните институти на БАН в областта на физическите и химическите науки представляват 23,79% от общия брой на докторантите на БАН.

Общият брой на докторантите в областта на физическите и химическите науки се е увеличил  през 2006 г. спрямо 2005 г. със 7%.

Според експертите на Сметната палата посочените факти показват, че научните институти на БАН разполагат с висококвалифицирани кадри за подготовка и обучение на докторанти.

В доклада на Сметната палата е направене и оценка на материалното състояние на базите на БАН:
„Независимо от обстоятелството, че голяма част от научните съоръжения в одитираните звена датира отпреди 20-30 години, те се поддържат в добро състояние от лабораториите и с тях се получават научни резултати на световно ниво"

Експертите препоръчват:

  1. Да се оптимизира заплащането на труда на научните работници в зависимост от реалния принос в научноизследователската дейност.
  2. Да се предприемат действия за подмяна на морално остарялото и амортизираното оборудване и апаратура на научните институти.
  3. Ръководството на БАН да предприеме мерки за уреждане на статута на имуществото и по-конкретно на недвижимите имоти.

„Пари за наука няма". Така председателят на БАН, акедемик Никола Съботинов, коментира за news.bg доклада.

Той съобщи, че не е запознат с конкретно съдържание на документа.

По думите му, финансовият отдел на Българската академия на науките е предоставил всички поискани данни за движението на средствата в Академията на експертите от МОН.

Повече от 70% от бюджета на БАН са за заплати и поддържане на материалната база, заяви още той и добави, че пари за ново обурудване няма.

Академик Съботинов посочи, че годишният бюджет на Академията трябва да възлиза на 250-300 милиона евро. За 2008 година тази сума е точно 83 милиона лева.

News.bg потърси за коментар и образователният министър Даниел Вълчев, но се оказа, че и той не е запознат със съдържанието на доклада.