Декларацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) по отношение на Патриотичния фронт (ПФ) е пример за политическо лицемерие, за което вече може да се въведе термин - рецидивиращ станишевизъм. Това посочват в своя позиция ВМРО, които заедно с НФСБ съставляват ПФ.

Те напомнят, че в декларацията ПФ е наречен „ксенофобски", „популистки", „античовешки" и „антиевропейски". Това според ВМРО означавало, че според българските информатори на европейските социалисти, ПФ мрази Европа, мрази различните и мрази човека изобщо.

"Напомняме на Станишев, че ПФ беше предпочетен от 240 000 български граждани и подобни приказки обиждат преди всичко тях", коментират от ВМРО.

Те допълват, че били свикнали на подобно говорене от страна на бившия лидер на БСП, но призовават да се види всъщност за кого най-добре се отнасяли тежките обвинения във въпросната декларация.

"Има ли в страната ни период, в който социалистите да са били на власт и след това хората у нас да са се чувствали по-добре? Не са ли именно социалистите пример за античовешко действие и управление - и техните предшественици, които караха хората да напускат страната по политически причини и сегашните тъй наречени социалисти, които карат хората да напускат страната по икономически причини? Ще напомним на господин Станишев и ПЕС, че не Патриотичният фронт е участвал в управлението на страната в последните 25 години - които всички българи проклинат", заявяват "воеводите".

"А сега да видим кой мрази различните? Не са ли точно БСП и ДПС партиите, които превърнаха своите електорати в нещо подобно на капсулирани и самозатворени етноси, загубили всякакви връзки с всичко външно, чуждо и различно? Пардон, в случая на ДПС растат връзките с Ердоган, докато БСП продължава да се самозатваря", продължават от ВМРО.

Колкото до антиевропейските обвинения, от ВМРО призовават ПЕС да проведат коректно проучване сред гласоподавателите на БСП в България и щели да видят, че това са в голямата част от случаите почтени хора, които обаче са и сред най-скептичните по отношение на Европейския съюз.

"Обвинението към ПФ в популизъм ще оставим без коментар, защото едва ли има по-красноречив пример за популизъм от социалните залъгалки, с които кабинетът „Орешарски" се опита да си купи политическо време за сметка на всички български граждани", подчертават още "воеводите".

"Ето кой мрази различните, залъгва своите, действа античовешки и ползва Европейският съюз само за етикет, другари от ПЕС. Затова и Вашите избиратели, които в огромната си част са честни хора, вече не гласуват за Вас и една не малка част от тях видяха надежда именно в Патриотичния фронт", убедени от ВМРО.

В заключение, ВМРО твърдят, че с подобна декларация Станишев уронвал престижа на собствената си държава, защото преди всичко той бил българин и трябвало да се съобразява, че България и нейните граждани са го изпратили в Европейския парламент и на лидерското място на ПЕС.