Вратата на НАТО остава отворена за Украйна, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на 60-та пленарна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Хага.

"Украйна е решила да следва политика на необвързаност и ние уважаваме това решение. Въпреки това вратата на НАТО остава отворена", каза Столтенберг.

По думите му членството на всяка една страна в НАТО зависи от това дали тя е готова да отговори на изискванията.

Столтенберг подчерта, че политиката на „отворени врати" е била много успешна през последните 20 години за организацията.

Той иначе пак призова страните членки да инвестират повече средства за отбрана.

В мирно време е правилно да се намалят разходите за отбрана, но ние вече не живеем в мирни времена, така че правилно e да се прекратят съкращенията и да се увеличат разходите за нашата отбрана, каза генералният секретар.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обяви, че Украйна ще проведе референдум за присъединяване към НАТО щом изпълни критериите за членство, предаде БиБиСи.

На пресконференция в Литва той подчерта, че се „работи по критериите", но не разкри подробности. Миналата седмица официален представител на Кремъл призова за „100% гаранции", че Украйна няма да се присъедини към НАТО.