Кралят на Саудитска Арабия Абдуллах категорично е поискал от американския президент Барак Обама да защити режима на Хосни Мубарак, пише електронното издание Лента Ру.

По данни на източници от Рияд саудитският монарх е провел телефонен разговор с американския президент дни след началото на масовите протести.

В разговор, протекъл на повишен тон, Абдуллах е дал на Обама да се разбере, че египетският президент трябва да остане на своя пост до приключване на пълномощията му и да си отиде с достойнство.

Саудитският крал е напомнил на президента, че Мубарак се явява не само ключов съюзник на двете страни в региона, но и близък приятел на краля. Той е посочил, че дори при отказ на американците да подкрепят Мубарак, той ще му изпраща по половин милиард долара на година от бюджета на Саудитска Арабия.

Според изданието ситуацията напомня раздразнението на краля от нерешителната позиция на САЩ по египетския въпрос и през 1973 година, когато се разрази нефтената криза.

Кралят е дал да се разбере, че отказът от поддръжката на режима на Мубарак ще бъде разтълкуван като предателство на САЩ към стратегическите партньори в региона.

Той е изтъкнал, че в усложнените условия САЩ са длъжни да направят всичко необходимо, за да не чувства вицепрезидентът Омар Сюлейман недостатък от помощ и одобрение от страна на Запада.

В същото време Белият дом е отказал да коментира разговора между саудитския монарх и американския президент. Говорителят Робърт Гибс обаче е изразил разочарование от неспособността на Омар Сюлейман да предприеме решителни стъпки за демократизацията на египетското общество.