Въпреки получените сигнали за черно тото в родния футбол до този момент няма образувано нито едно наказателно производство от страна на прокуратурата и полицията.

Това коментира председателят на Образователната комисия в Парламента Огнян Стоичков по повод доклада на холандски депутат относно черното тото.
По думите на Стоичков това е поредният доклад и сигнал, че в Европа и света черното тото е част от спортната действителност.

„За мен е учудващо, че няма образувано нито едно дело, тъй като и треньори, и президенти на футболни клубове у нас говорят за манипулации на срещи и посочват двубои, включително свързани с техни юноши", заяви Стоичков и припомни, че са направени промени в законодателството, които предвиждат по-тежки санкции заради черното тото при младежите.

„Не разбирам защо, когато през октомври 2010 година Платини ни донесе списъка с 8-те срещи, нашите прокурори и полицаи казаха, че няма закон, по който да ги преследват.
През август 2011 година този закон беше факт, а година по-късно няма нито едно дело", изрази учудването си председателят на Образователната комисия.

Той добави, че е разговарял с представители на различните власти, че ще се използват всички прийоми на НК, включително СРС-та, агенти под прикритие и други, за да се хванат тези престъпления.

Стоичков обясни, че черното тото се осъществява от тесен кръг от хора, който кръг е затворен, но е крайно време държавната власт да удари с юмрука по масата. Закон има, просто трябва да бъде приложен, категоричен бе Стоичков и добави, че ако до него достигнат конкретни данни за черно тото, той веднага ще ги предаде на главния прокурор.

Запитан дали това, че футболното първенство не се предава директно по телевизията помага за осъществяването на черното тото Стойчков отговори: „Да, би могло да допринесе, защото видимо материалите биха могли да бъдат част от доказателствата, ако са събрани по съответния ред."

Относно изказаното от Христо Стоичков пред медиите предположение, че е възможно вътрешният министър Цветан Цветанов да стои зад черното тото, тъй като футболната легенда многократно е подавал сигнали до Цветанов за черно тото, но той не е отговарял на тях, председателят на Образователната комисия заяви:
„Ако има призиви от Христо Стоичков към нашата комисия, аз ще му съдействам да се направи това провокиране на интерес от страна на МВР, защото спортната тематика е част от работата на нашата комисия".