Американският президент Барак Обама заяви, че спекулациите за възможна предстояща военна операция срещу Иран и спиране на доставките водят до скок на цените на горивата, предаде "Ройтерс".

Той за пореден път критикува онези, които излишно драматизират по темата с войната с Иран и се обяви срещу подобни слухове, които вредят на икономиката.

Държавният глава се опитва все още да намери изход от конфликта чрез дипломация, за разлика от Израел, който е убеден в съществуването на иранското ядрено оръжие и настоява за провеждането на военна операция.

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей приветства по-рано този месец коментара на американския президент Барак Обама, който „заглуши" думите за евентуален военен удар срещу Ислямската република по повод ядрената им програма.

Тези думи са добри и показват изход от илюзията", казал Хаменей, цитиран от "Ал Арабия".

Обама заяви във вторник, че ядрената програма на Иран не е заплашителна в момента и че все още има възможност за дипломатическо разрешаване на проблема, докато кандидатите за президент от Републиканската партия настояват за прилагането на военни действия срещу Ислямската република.

По-рано съобщихме, че според източници САЩ са предложили да дадат съвременни оръжия на Израел, в замяна еврейската държава трябва да не атакува Иран през тази година.