Приемаме доклада като един обективен доклад. Това заяви на брифинг в МС Искра Фидосова от ГЕРБ по повод доклада на ЕК. Според нея той показва взаимодействието между България и ЕК. „Приемаме съдържащите се в него констатации и препоръки", подчерта Фидосова.

Тя направи сравнение между констатациите за Румъния и за страната ни. За Румъния са използвани сравнения като „разклатено доверие", „сериозни недостатъци в съдебната система на Румъния" и др.
За България са използвани изрази като „България показва досега значителен напредък", използвани са думи като „силна политическа воля".

По думите на Фидосова е дадена и положителна оценка на създадените спецоргани - спецсъда и спецпрокуратурата. Отправена е критика към страната ни по повод делата за корупция. Затова управляващите се заемат с анализ на досегашната 6-месечна практика на спецсъда и спецпрокуратурата и обмислят евентуално да ги натоварят с дела срещу корумпирани лица.

Искра Фидосова изтъкна още, че докладът посочва, че действията срещу организираната престъпност на правителството са се засилили през 2010. От ГЕРБ обясниха, че такива констатации няма за двете години управление на Тройната коалиция. „Има какво да се изпълнява, има какво да се желае", призна Фидосова.

Още на първа страница от доклада на нея й направило впечатление констатацията, че сред български политици е имало ропот срещу механизма за сътрудничество и проверка. Според нея това касае предимно опозиционни представители. Тя коментира още, че докладът остро критикува Закона за амнистията от 2009.
„За нас този доклад е признание, че България върви в правилната посока", категорична е Фидосова.

По повод констатацията на Брюксел за отстраняването на съдия Мирослава Тодорова Фидосова смята, че според Брюксел дисциплинарната практика в съдебната система не е била достатъчно развита в годините. Тя бе категорична, че ГЕРБ не оказва политически натиск върху български съдии.

„Нямаме упреци към работата на министър Цветанов", посочи още Фидосова. Тя отрече да е покровителствала арестувания й колега Димитър Аврамов. Те се познавали просто като депутати и са нямали бизнес отношения. Според нея арестът на Аврамов показва едно - няма политически чадър от когото и да е. „Категорично се разграничаваме, и аз самата, от това, което е извършено", подчерта Искра Фидосова.

По-ведро на доклада на Брюксел гледа Красимир Ципов, зам.-председател на вътрешната парламентарна комисия. „Нещата не са толкова драматични", смята той. По думите на Ципов с критиките си днес опозицията искала да замаже своите грешки.