За да отпаднат американските визи за българите е необходимо предварително сключване на меморандум за разбирателство.

Това заяви американският държавен секретар Кондолиза Райс след разговора си с министъра на външните работи и вицепремиер Ивайло Калфин.

Предварително едно от условията за сключване на такъв меморандум със САЩ е въвеждането на биометрични паспорти, съобщи от своя страна Калфин.

Американският държавен секретар е на няколкочасово посещение у нас в рамките на прощалната си източноевропейска обиколка.

Това, което България трябва да направи, е максимално бързо да проведе процедурата за избор и да започне издаването на биометрични паспорти, допълни той.

Българският външен министър каза още, че ще бъде развивано сътрудничество и по отношение обмена на информация, също и за критериите за включване на България в програмата за безвизови пътувания.

Не е обсъждан въпроса за включване на страната ни в американската система за противоракетна отбрана ПРО, заяви Райс и подчерта, че като член на НАТО България има достатъчно гаранции за своята сигурност.

Райс изтъкна, че е доказано, че далекобойността на иранските ракети достига до страните, в които САЩ изгражда щит.
Тя подчерта още, че е време Иран да престане да нарушава задълженията си към Съвета за сигурност.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Техеран е изстрелял тестово 9 балистични ракети, част от тях с голям обхват на действие.

Държавният секретар каза още, че по време на разговора с българския вицепремиер и външен министър са обсъдили въпросите за енергийната сигурност и сътрудничеството в енергетиката и подчерта, че България е важен партньор за доставките на енергийни ресурси.
Тя изтъкна и повишаването на американските чужди инвестиции в България.

Икономическото измерение на двустранните отношения е много важно, подчерта от своя страна Калфин и отбеляза, че днес се радваме на инвестиции на големи американски компании в България като „АЕS", „Hewlett-Packard" и "IBM".

Външният министър каза още, че в политическата и военна област констатацията е, че почти сме приключили процеса на подписване на допълнителните споразумения, които правят възможно използването на българо-американските бази.

По време на срещата са били обсъдени и въпроси, отнасящи се до приоритетните за България региони като Западните Балкани, ситуацията в Косово, придвижването на съседи като Македония към членство в НАТО и ЕС, Черноморското сътрудничество, необходимостта от активен диалог и развитие на отношенията, включително в енергетиката със страни от Кавказ и Централна Азия.

Калфин каза още, че е била обсъдена и темата за разширяването на НАТО и набелязаните от срещата на върха в Букурещ следващи стъпки - по отношение на Украйна и Грузия.

България подкрепя извършването на тези следващи стъпки и ще се придържа към тази позиция и в Бъдеще, допълни министърът на външните работи.