В случая с поредния скандал около ДАНС според премиера Станишев е излишно да се търси вътрешнопартийна интрига.

Няма как някой едър капиталист да си купи БСП
               С.Станишев 

БСП е от не многото партии в България, които действително се занимават с политика" - изтъкна премиерът и лидер на партията след съботното заседание на Висшия съвет на БСП.

По думите му няма как някой едър капиталист да си купи БСП, „могат да си напазаруват дребна партия или новосъздаваща се партия, която се прави с цели точно да обслужи на една група примерно икономическите интереси".

Това е много опасно явление, предупреди премиерът, като подчерта, че същността на политиката е да се занимава с реалните проблеми и направи паралел с най-голямата опозиционна партия ГЕРБ.

Станишев изрази готовността си да излезе на публичен дебат с неформалния  лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по всички въпроси.
Да видим кой има визия за страната и знае как да се свършат нещата" - заяви Станишев.

Ако се реализира икономическата програма на ГЕРБ, ще настъпи финансова и икономическа катастрофа
               С.Станишев

Според него, ако се реализира икономическата програма на ГЕРБ, ще настъпи финансова и икономическа катастрофа.

София не може да си похарчи собствения бюджет" - изтъкна премиерът, коментирайки пряката отговорност на кмета

Ореваха орталъка - всяка година колко милиона им били взети, а собствения си бюджет нямат капацитет да похарчат" - добави Станишев и посочи че за миналата година София е приключила със 120 млн. преходен остатък.

Хващам се на бас, че тази година ще се случи същото" - заяви премиерът.

Въпросът за осъществяването на парламентарен контрол над ДАНС според очакванията на премиера Сергей Станишев трябва да бъде приключен ако не следващата то по-следващата седмица.

Той е категоричен, че изобщо не може да има съмнение, че е необходим ефективен и достатъчно силен парламентарен контрол върху ДАНС.
Това е заложено в закона и последните събития изискват ускоряване, коментира министър-председателят.

Всякаква съпротива срещу общополезната работа на агенцията (ДАНС) ще среща моя отпор
                С.Станишев

Станишев поясни, че според него ще е по-ефективно да има подкомисия в рамките на парламентарната вътрешна комисия.

Подкрепям и паритетния принцип за формиране на подкомисията - с равно участие на управляващи, опозиционни политически сили и независими, за да се знае, че ДАНС не служи на политически цели, а това е агенция, която е създадена за укрепване на българската европейска държавност" - заяви Станишев.

Той за пореден път изтъкна, че не случайно атаката срещу ДАНС съвпада с първите доста успешни резултати от дейността й.
„Тази атака е силно хиперболизирана и се превръща в нещо непропорционално голямо", коментира Станишев.

Според него зад атаката стоят сили, които не искат институцията да се утвърди.
Той не конкретизира, но отбеляза, че има хора, които искат нещата да продължат по старому, както през 90-те години и през изминали години.

Това не е търпимо за обществото. Всякаква съпротива срещу общополезната работа на агенцията ще среща моя отпор" - заяви премиерът.

Той е категоричен, че службите не бива и не могат да са за политическа или конюнктурна употреба и че трябва да служат на българската държава.

Станишев съобщи след днешния пленум на БСП, че е решено партията да проведе 47-ия си конгрес на 22 и 23 ноември в зала 1 на НДК.
На форума ще бъде разгледан проект за нова програма, очаква се да бъдат приети нов устав и рамка за предстоящите парламентарни избори.