Министърът на отбраната Николай Ненчев наблюдава тест на двигател за изтребител МиГ-29 в Полша и коментира пред журналисти видяното като силно впечатляващо, добавяйки, че е доволен от това, което вижда, съобщи БТА.

Ненчев пристигна на двудневно официално посещение в Полша. Първите впечатления са отлични, аз имах тази информация, сега имам възможност лично да се убедя в качествата и възможностите на завода, посочи министърът. Той добави, че е научил, че са извършени ремонти на 170 двигатели без нито един инцидент.

В полския военен завод WZL-4 (Войскове заклади лотниче-4) пред Ненчев и водената от него делегация беше демонстриран тест на двигател за МиГ-29 в изпитателна камера. Беше посочено, че е възможно този двигател да бъде един от двата, собственост на Полша, които ще бъдат предоставени за ползване на българските ВВС.

Министърът припомни, че след подписването на междуправителственото споразумение утре, в рамките на 20 дни ще получим два такива двигателя, които, по думите му, решават проблема на този етап, а след няколко месеца - останалите по споразумението, което предвижда ремонта на шест двигателя.

В отговор на въпрос Ненчев каза, че държи народните представители също да се произнесат по споразумението. Попитан какво би станало, ако депутатите кажат "не", независимо че то е подписано, министърът коментира, че това би било изключително безотговорно поведение.