Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна, че отношенията между Гърция и Германия за последната финансова помощ за Атина са достигнали до ниво на „открита враждебност", съобщават световни агенции.

В статия за вестник Handelsblatt Варуфакис отбелязва: „ От тази отровна игра на Черен Петър полза имат само европейските врагове. Трябва да се сложи край на това. Само тогава Гърция, с подкрепата на своите партньори, може да се фокусира върху прилагането на ефективни реформи, ориентирани към политики на растеж".

Още критики по адрес на Гърция бяха отправени през уикенда, след като стана ясно, че енергийният министър на страната ще лети до Москва днес, за да предоговори по-ниски цени на газа за страната му и да намери начини за увеличаване на гръцкия износ за Русия въпреки санкциите на ЕС.

Миналата седмица Гърция предаде на ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка план, с който ще се увеличат държавните приходи с 3 милиарда евро.

Варуфакис призова за прекратяване на „отровната игра" между Гърция и Германия, докато Атина се подготвя да финализира списъка с предложенията си за икономически реформи, които трябва да бъдат представени пред международни кредитори. Реформите трябва да доведат до отблокиране на нов транш от международната кредитна програма за Гърция, която може да остане без пари до седмици.

През последните месеци Берлин и Атина няколко пъти влизаха в словесна битка заради финансовата ситуация на Гърция.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле публично изрази яда си, заявявайки миналата седмица, че Гърция „унищожава цялото доверие". Той призна, че Гърция може да напусне еврозоната.

Днес германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на визита в Хелзинки, че в ЕС продължава да се работи за оставането на Гърция в еврозоната и че това ще се случи, ако успее да оправдае очакванията за структурни реформи.