Председателят на Държавната Дума, долната камара на руския парламент, Сергей Наришкин определи като „грубо и нахално" искането на Европейския съюз спрямо Сърбия да се присъедини към санкциите, наложени от Запада срещу Русия.

„Буквално преди няколко дни чухме грубо, бих казал дори нахално, изявление на един от високопоставените чиновници от Европейския съюз по отношение на независимата и суверенна държава Сърбия. Беше казано така: или вие ще се присъедините към санкциите срещу Русия, или за вас няма място в ЕС", заяви Наришкин по време на посещение в Казахстан, съобщава ТАСС.

Според него подобна позиция представлявала шантаж и противоречала на всички норми на международното право.
„Безспорно, такива стъпки нямат нищо общо нито с принципите на суверенното равенство, нито с принципите на уважение на историята, културата и традициите на страната партньор", добавил шефът на Думата.

Припомняме, по-рано еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан заяви на среща с външния министър на Сърбия Ивица Дачич, че Сърбия като кандидатка за членство в ЕС трябва да приближи своята външнополитическа позиция с европейската. По-късно след среща с Хан сръбският премиер Александър Вучич подчерта, че страната му не възнамерява да въвежда санкции срещу Русия, въпреки че тяхната стратегическа цел си остава членството в ЕС.

Сергей Наришкин също така нарекъл "неприлично" въвеждането на санкциите срещу Русия от страна на Запада.
"Страни, които наричат себе си правови държави, просто нямат право да се държат по този начин. Това е неприлично", заявил той.

"Санкциите не са нищо повече от инструмент за груб политически и икономически натиск и шантаж. Те, без съмнение, противоречат и на нормите на международното право, както и на нормите на Световната търговска организация", изтъкнал още шефът на Думата.