Сирийски боен самолет е бомбардирал регион, окупиран от бунтовници, близо до границата с Турция за втори пореден ден. Най-малко един човек е загинал, a други трима са ранени, съобщава турски официален представител, цитиран от АП.

Журналист на АП е заснел видео, в което се вижда бойният самолет да бомбардира района до сирийския град Раса ал-Аян, който се намира на границата с Турция до град Чейланпинар.

Самолетът е атакувал района до турската граница „пет пъти в период от 10 минути", каза официален представител от кметството в Чейланпинар.

Турски линейки са отишли до границата, за да откарат ранените сирийци след атаките до турски болници.

Турският представител изтъкна, че четирима сирийци са откарани за лечение в Турция днес и един от тях е починал по-късно. При вчерашната атака 20 души са загинали и по-късно 10 души от раните си в Турция, допълни той.

Вчера външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Турция официално е подала протест заради близките до нейната граница бомбардировки, тъй като застрашават сигурността на Турция. Той допълни, че Анкара е запознала НАТО и Съветът за сигурност със случващото се.

Сирийският самолет не преминал турската граница, изтъкна външният министър и допълни, че ако това се случи Турция ще отговори.

Междувременно сериозни сблъсъци са се разразили между сирийската армия и бунтовниците близо до Дамаск. Най-малко 10 войници и един бунтовник са загинали.
Боеве се водят в източното предградие Гута в Дамаск, след като бунтовници започнаха атака срещу държавни сгради в района, казаха от Сирийския Център за човешки права.

Регистрирани са сблъсъци в южната провинция Дараа, централната провинция Хомс и северозападната провинция Идлиб, както и в северния град Алепо.

Най-малко 151 души са загинали в Сирия в понеделник, включително 61 цивилни.