В Германия започна гласуването на изборите за Бундестага. Около 80 хиляди избирателни секции отвориха врати.

Гласуването ще продължи до 18 ч. местно време, след което водещите социологически агенции в Германия ще представят резултатите от своите екзит пол проучвания. Очаква се официалните резултати да бъдат обявени още в полунощ или през малките часове на понеделник, предаде РИА Новости.

Висока избирателна активност към 14 часа
Още...

За канцлерския пост претендират настоящата ръководителка на германското правителство Ангела Меркел, която се надява за трети мандат с блока на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, както и бившият финансов министър Пеер Щайнбрюк, който оглавява листата на Социалдемократическата партия.

На изборите свои кандидати са представили общо 34 партии, но реални шансове за влизане в парламента имат пет-шест политически обединения. Това са преди всичко партиите, които и в момента са представени в Бундестага.

Основният коалиционен партньор на Християндемократите на настоящият канцлер, Ангела Меркел, про-бизнес ориентираната партия на свободните демократи, обаче е заплашена от оставане извън парламента. Ако това се случи, дясноцентристите на Меркел може да се окажат принудени на широка коалиция със Социалдемократите на Щайнбрюк за съставяне на правителство.

Според социологическите проучвания, партията на Меркел е почти изравнена с 45-45 процента със социалдемократите, зелените и социалистите, като всеки глас ще е от значение за бъдещият състав на правителството.

Засилват се критиките към Социалдемократите, които са обвинявани за постоянните промени в мнението си по важни за страната теми. "Това не е добре за немската политика", заяви представителят на либералите, Филип Рослер.

По-рано също така, кандидат на Зелената партия се изказа против мерките на Християндемократите на канцлера Ангела Меркел. „Те спряха помощите за развиващите се страни, нарушиха обещанията си и даже не допринасят колкото Холандия или Великобритания. Тази коалиция отдавна загуби своите християнски основи" заяви Юрген Тритин, цитиран от euronews.

Въпреки отчетения спад в общественото доверие към зелените през последните години, обаче, те се надяват че все пак ще успеят да повлияят върху изхода от днешните избори. За тази цел, те се нуждаят и от едно много добро представяне на социалдемократите.

По последни данни, настоящият канцлер, Ангела Меркел, вече е гласувала в избирателна секция в Берлин, като не е правила изказвания или коментари пред присъстващите представители на медиите.