Четири руски стратегически бомбардировача Ту-95 МС, които провеждат патрулна мисия над Арктика от вчера, ще завършат задачата си за 24 часа и ще бъдат заредени с гориво във въздуха.

Това обяви командирът на Руските ВВС Виктор Бондарев пред журналисти по време на учения на 98-а Въздушно-десантна дивизия Иваново, предаде Интерфакс.

По думите му четирите самолета са летели над района вече 12 часа.

„Те ще бъдат заредени с гориво във въздуха и ще продължат да патрулират още 12 или 14 часа", добави той.

Самолетите участваха в учебна бойна операция по излитане от летище Украинка в региона Амур в 22:30 часа в четвъртък. Те ще се върнат на същото летище, след като приключат мисията си", добави той.

Стана ясно, че 350 парашутисти от същата дивизия са скочили от самолети Ил-76 и успешно са стъпили на остров Котелни тази сутрин в 3:30 часа. Това е най-голямата подобна учебна операция на руската армия, отбелязва Интерфакс.

Пусната е военна техника и всичко нужно за провеждането на операциите. Парашутистите са използвали парашутната система Арбалет - предназначена за скачане на групи от специалните части и разузнавателните подразделения с комплект от въоръжение и снаряжение.

Войниците са овладели „вражеско" летище за около 40 минути и след това е била доставена военна техника и руски войници на летището. Елиминирана е и „вражеска" мобилна група.