Бюджетът няма как да задоволи всеки, но все пак трябва да има приоритети. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по повод приемането на бюджет 2013 г. на първо четене и многото критики към него.

Радвам се, че културата ще получи повече, че ще се дадат повече пари на пенсионерите - над 600 млн. лв., ще се дадат пари за образованието, повече за здравеопазване. Не всички ще бъдат доволни, но трябва да има приоритети, подчерта Плевнелиев.

По въпроса дали това са правилните приоритети президентът каза, че задължително трябва да се даде повече на учителите и пенсиите трябва да се увеличат.

Плевнелиев посочи, че е съгласен с бюджета такъв, какъвто е и подчерта, че е много важно в какво ще бъдат насочени парите, така че да има по-голям ефект.

Помолен да каже преценката си за думите на Доган, че Балканската война трябва да се преосмисли и се нуждае от нов прочит президентът заяви, че много се е впечатлил от това, когато е прочел за изявлението.

Плевнелиев направи паралел с Македония: „Като че ли ние, опитвайки се да обясним на Македония, че историята не може да бъде фалшифицирана и манипулирана се сблъскваме със същия този казус тук в България".

По думите му не би могло да бъде отговорна политическа позиция тази, която поставя под съмнение освободителния характер на Балканската война.

Росен Плевнелиев каза още, че за да се избегнат спекулациите би предложил на Ахмед Доган да излезе в парламента и да обясни и обоснове позицията си.

В момента се развихря много голям скандал, отбеляза Плевнелиев и добави, че той е изгоден на някой.

Запитан дали смята, че съдия Марковска трябва да се оттегли като конституционен съдия след критиките и сигналите срещу нея, президентът каза, че смята, че тя сама ще направи своя избор, кога да положи клетва и на базата на каква процедура и за това кой трябва да се изкаже.

За мен е странно да очакваме прокуратурата едва ли не да издаде решение, да отсъди при положение, че знаем, че не прокуратурата, а съдът може да оневини някого в крайна сметка.

Президентът изтъкна,  че в Конституцията пише, че в конституционният съд трябва да влязат най-достойните, най-чистите  с много високи морални критерии хора.

„Това, че в обществото има такива сериозни съмнения разбира се, вече е проблем, сам по себе си.", добави той и заяви : "Не съм аз този, който ще посочи да или не в казуса с г-жа Марковска „.

Той добави,  че се надява тя сама за себе си да прецени както и парламентът много добре да е изяснил всички аргументи.

„Най-важното е институцията конституционен съд. Тя има нужда не просто  от най-достойните да са в нея, но тя има нужда от много бързо решение в момента, а не от административни процедури  и протакания .", каза още Плевнелиев.

Той подчерта, че е много важно от четиримата избрани - двама от парламента - един от президентството и един от съдебната квота , тримата бързичко да си влязат в ангажимента .

„ А за нея - нека тя да прецени кога и как и по каква процедура.", добави той.