Изнервени студенти стигнаха до бой, след като чакаха дълго, за да се запишат за новата академична година. Инцидентът стана пред кабинет 46 на Философския факултет в Ректората, съобщава в писмо до редакцията на news.bg младеж, станал свидетел на случилото се.

По думите му пред кабинета винаги по това време на годината се извиват дълги опашки. Причината е приемното време на служителките, което е 3 часа на ден, и то при положение, че благоволят да приемат, разказва студентът.

Днешният ден (2 октомври, бел.ред.) не бе по-различен, бях се наредил на опашката за един най-обикновен печат в студентската книжка още от 12.30, тъй като днес приемът е между 13 и 16 ч. Пред мен вече имаше стотина чакащи. Няколко колони за различните служителки, които обслужват студентите, постепенно приеха облика на тълпа, допълва момчето.

Докато си коментирахме с най-близките студенти и предишни случаи на мудна работа на администрацията или на неспазване на работното време, към 14.30 изведнъж стана меле. Първоначално на един мъж, който се оказа, че придружава жена с увреждания, не му издържаха нервите и започна да крещи на студент. Причината, допълва момчето, е че е явно е бил подразнен от това, че някои студенти предават книжките и на други свои колеги.

Редно или не, такава услуга пести всъщност времето не само на неможещите да изчакат, но и на цялата опашка, изтъква нашият читател. Уточнява, че основният корпус на Философския факултет е далеч извън Ректората и до него трябва да се ползва някакъв транспорт.  Други студенти пък не могат да дойдат на следващия ден, защото са избягали от работата, която работят, за да си плащат студентските такси и заплатите на администрацията във ВУЗ-а, която очевидно не се върши добре работата, отбелязва още той.

Напълно нормално в претъпкания и задушен коридор, след часове на крак, напрежението ескалира. Едно момиче беше грубо изблъскано, след което настана меле, други хора се блъскаха и удряха, трети ги разтърваваха. Малко след това стана нов бой - неуталожилите се още страсти взеха отново връх и някакви хора започнаха да се бият пак. През това време дойде и охраната в опит да въдвори някакъв ред, продължава разказът му.

Инцидентът се случва в непосредствена близост на кабинетите на декана на факултета и ректора, ден след помпозното откриване на учебната година.

И тук изниква въпросът защо всички тези млади хора трябваше да станат свидетели или участници в такива грозни сцени. Трябва ли да има убит или осакатен, за да престанат тези абсурди в уж най-престижния ни университет, основателно пита студентът.

В заключение допълва, че ако проблемът е в мудността на служителките, те трябва да бъдат сменени, защото има предостатъчно хора без работа, които могат да заемат мястото им. Ако са претрупани от работа, нека едно рамо дадат и от Студентския съвет, който се финансира с процент от таксите, които плащаме.

Щом веднъж е станал такъв въргал в коридорите на Ректората, кое ще гарантира, господа и дами, че следващият път няма да се пренесе в кабинетите на администрацията и висшестоящите, завършва писмото на читателя ни.