Хиляди фермери са заплашени от фалит, защото заради гафове на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие" няма да получат обещаните евросубсидии, пише kafene.net. От няколко асоциации на земеделски производители са съобщили, че членовете им ще съдят фонда.

Преди дни Брюксел тотално оряза финансирането за 276 млн.лв. по 639 проекта на САПАРД. По данни на фонда над 15 000 земеделци са взели предварително заеми, които сега може да не бъдат покрити от европейската програма. На повечето от тях евросубсидията не е платена не по тяхна вина, а заради гафове на чиновниците и сега те дължат на банките огромни суми.

От аграрното ведомство не желаят да кажат колко фермери са изпаднали в това положение, но се знае, че 5000 вече са отрязани от европарите. Той цитира обещание на вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева пред БНР, че днес ще обсъди проблема с аграрния министър Валери Цветанов.

Схемата с гарантирането е от миналия юли, когато бившият аграрен министър Нихат Кабил и ексшефът на фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков подписаха меморандум с 21 банки. Това позволи фермерите да взимат кредити, като заложат бъдещата евросубсидия, за която се знаеше, че ще е по 14 лв. на декар.