Габровецът Стойно Зарев вече няколко седмици на може да влезе в бащината си къща на "Перущица" 16 заради самонастанили се цигани. В жалба до Районна прокуратура, полицията и медиите той излага проблема си, информира БНР.

Стойно Зарев е на 53 години - музикант, колекционер и ценител на изкуството. След двегодишна работа в Италия се завърнал в Габрово, тъй като майка му получила  инсулт. Прибирайки се в родния град, той разбрал от роднините, че в бащината му къща живеят роми, чийто брой не е ясен.

Не може да влезе в дома си, тъй като никой не го пуска, а и многото кучета са сериозно препятствие. Оказва се, че циганите дори са се регистрирали на този адрес и получават социални помощи. Освен това са обрали всичко, което е имало в къщата - тухли, листи ламарина, въглища.

Съседите на Зарев също негодуват срещу новите комшии заради честите набези и кражби, настояват самонастанилите се да бъдат изгонени. 

Според Стойно Зарев проблемът не е толкова в това, че ромите са се самонастанили в неговата къща. Той разполага с друг имот, има и средства. По-важното е, че това не е единичен случай и този проблем след време ще рефлектира в обществото.

Не искам да ме разбирате погрешно. В момента извършвам луксозен ремонт на апартамента си - правят го две момчета от ромски произход. Но те се трудят. А тези - крадат, познати са на полицията, живеят от социални помощи", разказва Зарев.

Той е категоричен, че само образованието на ромските деца и спазването на законите, а не социалните помощи ще могат да решат основно проблема с интеграция на ромите.