Около 40 хиляди сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия през последните 5 дни, заради ескалацията на конфликта след намесата на Русия, показват данни на ООН.

Представителят на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик цитира данни на управлението на ООН по координирането на хуманитарните въпроси, според които „през периода от 4 до 9 октомври около 7000 семейства, което представлява към 40 хиляди души са напуснали северните градове заради изострянето на конфликта с участието на правителствените сили, неформални въоръжени групи и заради руските въздушни удари".

„Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са  останали близо до домовете си с надежда да се върнат, ако бойните действия бъдат прекратени в близките дни." - заяви Дюжарик, цитиран от агенция „Новости".

Припомняме, от 30 септември Русия започна да нанася въздушни удари срещу сирийската опозиция.  Първоначално Москва обяви, че предприема операция срещу „Ислямска държава", но след като стана ясно, че под 10% от бомбардировките са срещу  джихадистите, Кремъл призна, че целта е да бъде защитен президентът Башар Асад.