Предварителните резултати от изборите сочат, че се възстановява двупартийният модел - сега водещите партии са ГЕРБ и БСП, коментира социологът Цветозар Томов пред Би Ти Ви. Забележителен е успехът на Меглена Кунева. Той показва, че има реална алтернатива на двете партии, допълни Томов.

За първи път в годините на прехода една управляваща партия губи толкова малко от доверието към нея в средата на мандата. ГЕРБ потвърди правото си да управлява страната в рамките на този мандат, посочи още социологът.

Няколко основни извода направи и социологът Андрей Райчев в първите минути след съобщаването на Екзит пул резултатите. Той беше категоричен, че Бойко Борисов е взел цялата власт в страната.

На второ място, изтъкна Райчев, резултатите показват едно своеобразно съживяване и възкръсване на БСП. Само че тази партия трябва да започне да мисли, че не може да управлява сама тази страна, коментира той.

Изключителен успех за Кунева, която сама, без политическа партия печели сериозна подкрепа, е следващият извод за социолога от първите резултати.

Огромна, страшна загуба за СДС, отчете още Райчев, както и намаляване в подкрепата за лидера на Атака Волен Сидеров.

По думите му обаче ГЕРБ са на път да спечелят цялата власт, като имат едва 25 процента електорална подкрепа. Това означава преяждане с власт, което е изключително опасно.