Католическата общност в България е много малка, но все пак и ние си имаме фаворит за нов папа. Това призна в ефира на БНР богословът Богдан Паташев.

Католиците в България ще се радват, ако следващият папа е кардинал, посетил България, заяви Паташев и посочи двама високопоставени кардинали, идвали у нас през последните години.

Единият е кардинал Леонардо Сандри - аржентинец от италиански произход, който оглавява конгрегацията за източните църкви. Той всъщност е ангажиран пряко с българската църква, посочи Паташев.

Другият е виенският кардинал Кристоф Шьонборн - бивш ученик и близък съюзник на Бенедикт, който също се смята за силен кандидат за папския престол. Паташев го определи като един от най-мъдрите кардинали и посочи, че през целия си живот той се е занимавал с богословие.

„Имали сме няколко мимолетни контакти с тях и бихме се радвали, ако е някой от тях", подчерта богословът.

Той определи като популистко и революционно предположението, че следващият папа ще бъде африканец. Това предположение изглежда много революционно, но не и на Запад. Те свикнаха с цветнокожите, но ние не сме, коментира Паташев.

Той подчерта, че напоследък кардиналите сравнително бързо решават за избора на нов папа и посочи, че той би им дал 2-3 дена, за да решат.

Според богослова причината за оттеглянето на папата е именно посочената от него - намаляващите му сили. Паташев изключи скандалите в църквата в последните години да са причина за оттеглянето на Бенедикт ХVІ.

"Той е в курията от 20 години. От 35 години живее във Ватикана, и по времето на Йоан Павел Втори, а и го наричаха "ротвайлера", така че не мисля, че може някакви интриги да го смачкват", коментира богословът.

Ние сме институция, която трябва да върви в крак с времето, включително в начина на управление, подчерта Паташев и посочи, че в оттеглянето на Бенедикт от папския престол вижда по-скоро „отваряне на вратите и прозорците, за да се проветри".